27.07.2023, 08:08

В Україні запустили у серійне виробництво новий безпілотний комплекс Sirko

БПЛА / Фото: armyinform

В Україні розпочалося серійне виробництво безпілотного авіаційного комплексу Sirko, розробленого харківськими інженерами.

В Україні запустили у серійне виробництво новий безпілотний комплекс Sirko. Комісія Міноборони України вже дозволила використання БПЛА цього типу військовими. Про це ]]>повідомив ]]>голова наглядової ради ТОВ "Науково-виробнича компанія Skyassist" Ігор Криничко, повідомляє Час Пік.

Він зазначив, що вдалося налагодити зв'язки з виробниками потрібних комплектуючих – не лише китайськими, а й ізраїльськими, канадськими, тайванськими та іншими.

За словами Криничка, поки не йдеться про держзакупівлю безпілотників, їх купують для військових за волонтерські кошти. Разом з тим потужності виробника дозволяють виробляти 800-1000 на місяць.

Тактичний БПЛА-розвідник українського виробництва "Sirko" здатний знайти ворожу позицію на відстані 65 км й повернутися назад, а за 25 км від оператора передавати потокове відео. Завдяки чотирьом 4К камерам безпілотник в онлайн-режимі транслює відеозапис оператору.

Заряду акумулятора вистачає для подолання до 130-140 км на висоті близько тисячі метрів. Крім того, "Sirko" зроблений із повністю "радіопрозорого" полімерного матеріалу, який у режимі радіомовчання недоступний для ворожих засобів електронної боротьби або сприймається як птах. Коштує такий безпілотник до 9 тисяч доларів.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, виступаючи на форумі, присвяченому річниці проєкту "Армія дронів", повідомив, що у 2023 році український уряд виділив 40 млрд грн, які інвестує у вітчизняних виробників безпілотників.

"Війна щодня ставить нові виклики. Один з ключових — військові технології. Мусимо бути на крок попереду ворога та берегти кожного нашого воїна. Безпілотники дають такі можливості.

Рік тому через ініціативу Президента Володимира Зеленського UNITED24 ми зібрали понад 4 млрд грн, які інвестували в українських виробників безпілотників. На той час їх було менше десятка. Сьогодні це понад 40 компаній, які мають контракти з державою, а виробництво БПЛА зросло в десятки разів.

Зі свого боку Уряд виділив 40 млрд грн цього року, які інвестуємо в українських виробників безпілотників. Ми усунули митні бар’єри для завезення запчастин і комплектацій. Підняли частку прибутку виробників БПЛА до 25%, а також ухвалили рішення, що сприятиме масовому виробництву боєприпасів для дронів", - написав Шмигаль у Facebook.

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам шостий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений болючим іміджевим втратам країни-окупанта. Крейсер “Москва”, газопровід “Північний потік”, Кримський міст… Далі буде!

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк