20.07.2023, 11:58

З 20 липня в Україні вводять в обіг нові банкноти номіналом 1000 гривень

С 20 июля в Украине вводят в обращение новые банкноты номиналом 1000 гривен

Національним банком України з 20 липня в обіг вводяться нові банкноти номіналом 1 000 гривень.

У межах планового випуску для забезпечення готівкового обігу банкнотами номіналом 1 000 гривень на заміну зношених та пошкоджених банкнот, Національний банк з 20 липня 2023 року випускає в обіг банкноти номіналом 1 000 гривень зразка 2019 року – з підписом Голови Національного банку України Андрія Пишного та відображенням на них року випуску. Про це ]]>повідомляє ]]>прес-служба НБУ, передає Час Пік.

У Нацбанку зазначили, що вони перебуватимуть в обігу разом з іншими банкнотами цього номіналу попередніх років випуску та обов’язкові до приймання всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України.

"Нагадаємо, що відповідно до законодавства України на банкнотах, що вводяться в обіг в межах планового випуску, розміщується підпис чинного Голови Національного банку", - йдеться у повідомленні НБУ.

На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет одного із засновників та першого президента Української академії наук, створеної у 1918 році, Володимира Вернадського.

Загалом банкнота номіналом 1000 гривень має понад 20 елементів захисту, які дозволяють гарантовано підтвердити її достовірність. Вона має як елементи захисту паперу, так й інноваційні поліграфічні елементи, які не поступаються рівню систем захисту провідних валют світу.

Зокрема, на лицьовій стороні купюри є інноваційний SPARK-елемент. При зміні кута нахилу банкноти спостерігається кінетичний ефект - поступові переходи кольору від золотистого до нефритового. Як і на інших українських банкнотах, на у 1000-гривневій нанесені мікротексти - написи, що повторюються, які можна прочитати за допомогою збільшувального скла.

Також купюра має так звану "віконну" захисну стрічку з зображенням номіналу "1000" та Малого Державного Герба України. При зміні кута нахилу банкноти спостерігається кінетичний ефект. При дотику можна відчути рельєфний елемент, який застосовано для людей з послабленим зором.

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам п’ятий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений неадекватності хворої влади однієї неназваної країни та її наслідкам.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк