11.07.2023, 08:59

В Україні з 11 липня запроваджуються нові антитютюнові правила: що тепер заборонено

В Украине с 11 июля вводятся новые антитабачные правила

В Україні 11 липня набувають чинності норми закону, які забороняють виробництво, оптову та роздрібну торгівлю, імпорт для реалізації на території України цигарок, а також тютюну для самокруток зі смако-ароматичними добавками.

В Україні 11 липня набуває чинності закон ]]>№1978-IX]]> "Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну". Зокрема, вони стосуються реклами та продажу тютюнових виробів. Про це ]]>повідомляє ]]>Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, передає Час Пік.

Такі зміни в закон ]]>№2899-IV]]> "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" були прийняті ще у грудні 2021 року.

Законом запроваджуються такі заборони на виробництво (крім експорту), оптової та роздрібної торгівлі, а також імпорту для реалізації в Україні таких продуктів:

  • тютюнових виробів для перорального застосування;
  • сигарет, у яких показники вмісту в диму однієї сигарети перевищують: нікотину - 1,0 мг, смоли - 10 мг, моноксиду вуглецю - 10 мг;
  • тютюнових виробів, на упаковці яких відсутні визначені чинним законодавством медичні попередження;
  • тютюнових виробів із характерним смаком;
  • тютюнових виробів, які містять вітаміни або добавки, які створюють враження, що тютюновий виріб має користь для здоров’я або знижує ризики для здоров’я; 
  • тютюнових виробів, що містять кофеїн або таурин, або інші добавки й стимуляторні сполуки, які пов’язані з енергією і життєздатністю; 
  • тютюнових виробів, які містять добавки, що мають властивості робити дим кольоровим; 
  • тютюнових виробів, що містять добавки, які полегшують вдихання диму або поглинання нікотину; 
  • тютюнових виробів, що містять добавки, які мають канцерогенні, мутагенні або репродуктивно токсичні властивості у незгорілому вигляді;
  • тютюнових виробів, що містять ароматизатори в будь-якому з їх компонентів, таких як фільтри, упаковка, капсули або будь-які технічні особливості, які дозволяють модифікацію запаху або смаку зазначених тютюнових виробів, або інтенсивності їх диму;
  • тютюнових виробів, фільтри, папір або капсули яких містять тютюн або нікотин.

Крім того, забороняється будь-яка реклама та стимулювання продажів:

  • тютюнових виробів, 
  • електронних сигарет, 
  • заправних контейнерів, 
  • рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, 
  • знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, електронні сигарети, заправні контейнери, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння (крім випадків, передбачених законом).

Більше того, реклама будь-яких товарів або послуг не повинна містити зображення тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння або процесу їх куріння, використання.

Порушення закону про продаж передбачає штраф у розмірі 20 тисяч гривень, а за повторне порушення протягом року – 50 тисяч грн.

Довідка: Норми антитюнового законодавства обґрунтовуються на Рамковій конвенції ВООЗ щодо боротьби з тютюном та Директиві 2014/40/ЄС, які передбачають обмеження на застосування в тютюновій індустрії маркетингових технологій, спрямованих на підвищення привабливості тютюнових виробів, стимулювання продажу та створення ілюзії меншої шкоди.

В Украине с 11 июля вводятся новые антитабачные правила В Украине с 11 июля вводятся новые антитабачные правила

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться прем'єру четвертого епізоду анімаційного серіалу "Хробаки", який присвячено річниці визволення острова Зміїний, а також іншим вдалим “перегрупуванням”, “передислокаціям” та “жестам доброї волі” російських загарбників.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк