01.07.2023, 13:15

Нові тарифи, збільшення цін на пальне, податки та штрафи: які "сюрпризи" чекають на українців з 1 липня

Новые тарифы, увеличения цен на топливо, налоги и штрафы: какие "сюрпризы" ждут украинцев с 1 июля

З 1 липня на мешканців України чекає низка "сюрпризів". Нові комунальні тарифи, штрафи від Податкової, закінчення карантину, запровадженого через пандемію COVID-19 та збільшення акцизів на пальне, що автоматично призведе до подорожчання низки товарів та послуг.

До чого готуватись українцям з 1 липня, розповість Час Пік.

Карантин

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про завершення з 1 липня карантину та режиму надзвичайної ситуації, запроваджених у зв'язку з пандемією коронавірусу COVID-19. Про це на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"З 1 липня завершуємо дію карантину та режиму надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусу. COVID-19 став для українців важким випробуванням. Усі наші рішення весь цей час були спрямовані на те, аби зберегти життя людей", - сказав Шмигаль.

Він зазначив, що за період пандемії український уряд відпрацював механізми реагування, які стали в нагоді під час повномасштабної війни.

Шмигаль подякував медикам, які всі ці роки самовіддано боролися з пандемією та зробили все, щоб мінімізувати її наслідки.

"Сьогодні наші лікарі та медсестри не менш героїчно допомагають захисникам та цивільним в умовах повномасштабної війни", - зазначив Шмигаль.

Тарифи на електроенергію

У червні 2023 р. змінився тариф на електроенергію для побутових споживачів. Вже у липні українці отримають платіжки з новими нарахуваннями за світло.

Новий тариф становитиме 2,64 грн/кВт-годину, хоча Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) пропонувала встановити дещо більший тариф - 2,88 грн/кВт-годину.

За словами Міністра енергетики Германа Галущенка, перегляд тарифу пов'язаний з необхідністю відновлювати енергетичну інфраструктуру України після російських обстрілів.

Нагадаємо, до 1 червня українці платили:

  • за умови споживання до 250 кВт-год - 1,44 грн;
  • за умови споживання понад 250 кВт-год - 1,68 грн;

З червня та до кінця року єдиний тариф для індивідуальних та колективних побутових споживачів становить 2,64 грн/кВт-год.

Тарифи на воду

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на засіданні 29 червня ухвалила рішення про підвищення тарифів на воду з 1 липня.

У середньому вартість тарифів на водопостачання та водовідведення може зрости до 33%, але ціна для кожного водоканалу встановлюється окремо.

Підвищення вартості водопостачання відбудеться у два етапи – 1 липня та 1 вересня.

"Рішення передбачає збільшення платіжки на воду та водовідведення для середньостатистичної сім'ї на близько 60 гривень. Тобто це не надто висока цифра, але цим ми забезпечимо належну роботу водоканалів та наявність води у крані належної якості", - розповів член комісії Руслан Кайдаш.

У НКРЕКП зазначили, що тарифи буде піднято для 34 водоканалів. Тарифи у Херсонській, Миколаївській та Харківській областях поки що не підвищуватимуться.

Акциз, ПДВ та ціни на пальне

У березні 2022 року, після того, як 24 лютого розпочалося повномасштабне вторгнення РФ в Україну, Кабмін ухвалив рішення скасувати акцизи на всі види автомобільного палива, а також з 20% до 7% знизити ПДВ на паливо. Це рішення було ухвалено для того, щоб стабілізувати ціни та не допустити дефіциту палива.

Згідно з постановою Кабінету міністрів, з 1 липня 2023 року в Україні акциз на бензин та дизельне паливо піднімуть до довоєнного рівня. І повернутися довоєнний ПДВ на пальне у вигляді 20%.

Зокрема, акциз для бензинів становитиме 213,5 євро за 1000 літрів, для дизельного пального – 139,5 євро за 1000 літрів, а для газу зрідженого – 52 євро за 1000 літрів.

Подорожчання акцизу автоматично призведе до подорожчання палива на українських АЗС.

За прогнозами експертів, у мережах вартість літра бензину підвищиться приблизно на 12 грн за літр, дизельного палива - на 10 грн, а автомобільний газ подорожчає приблизно на 5 гривень.

Ліки

З 1 липня препарати за програмою "Доступні ліки" відпускатимуться лише за електронним рецептом. Паперові рецепти діятимуть лише на прифронтових територіях. Про це ]]>інформує ]]>прес-служба МОЗ.

У міністерстві підкреслюють, що норма щодо відпуску препаратів за програмою "Доступні ліки" виключно за електронним рецептом діє в Україні з 2019 року, однак на початку повномасштабної війни, для безперешкодного доступу до життєво необхідних ліків, уряд дозволив виписувати і відпускати "доступні ліки" також за паперовим рецептом.

Починаючи з 1 липня ця норма повертається. Паперовий рецепт в рамках програми "Доступні ліки" продовжить діяти лише на тимчасово окупованих, прифронтових територіях і територіях, де ведуться активні бойові дії.

Разом з тим, на всій території України на прохання пацієнта лікар зможе додатково роздрукувати інформаційну довідку, в якій міститиметься інформація про рецепт.

Електронний рецепт пошириться на зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпустці за рецептом лікаря та які пацієнт купує власним коштом.

За даними Міністерства охорони здоров'я України, е-рецепт із квітня поширюватиметься на такі ліки:

  • антибіотики;
  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати (у тому числі протизаплідні);
  • препарати на лікування артеріального тиску, серцевих захворювань;
  • деякі антигельмінтні препарати;
  • деякі вітаміни;
  • кроворозріджувальні препарати;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі звичні для нас ліки проти болю, кашлю, антигістамінні та заспокійливі.

Інформація про те, чи відпускається лікарський засіб за рецептом, міститься в ]]>Державному реєстрі лікарських засобів України]]>. Для цього під час користування реєстром слід в пошуку вказати відповідну торгову назву чи міжнародне непатентоване найменування (МНН) лікарського засобу і з випадаючого переліку обрати потрібний.

У детальній інформації про обраний препарат буде вказано умови його відпуску: за/без рецепта. Також там розміщено інструкцію для медичного застосування, в якій теж вказуються умови відпуску препарату.

Штрафи

З 1 липня встановлюються нові вимоги щодо перевірки фінансових рахунків. Про це ]]>повідомили ]]>у Державній податковій службі України.

28 квітня 2023 року набрав чинності Закон України від 20.03.2023 № 2970-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки".

З 1 липня 2023 року Закон вимагає від підзвітних фінансових установ України застосовувати заходи належної перевірки до фінансових рахунків для встановлення того, чи є рахунки підзвітними.

Нові вимоги стосуються чотирьох категорій організацій, визначених розділом восьмим Загального стандарту звітності CRS:

  • банки, кредитні спілки;
  • депозитарні установи, що здійснюють депозитарну діяльність, номінальні утримувачі;
  • інвестиційні компанії;
  • страховики та недержавні пенсійні фонди.

У рамках нового закону за ігнорування запиту податкової передбачено штрафні санкції.

Штраф у 33,5 тис. грн (п'ять розмірів мінімальної заробітної платні) передбачений за ненадання:

  • відповіді платника податків на запит;
  • неподання чи подання документів не в повному обсязі ;
  • іншої потрібної інформації.

Податок на житло

До 1 липня 2023 р. українці мають отримати квитанції із сумами на оплату податку на квартири та будинки. Податок доведеться заплатити за нерухомість із "зайвими" квадратними метрами – приватні будинки понад 120 кв. м та квартири з площею понад 60 кв. м.

Сплатити податок потрібно протягом наступних 60 днів. Якщо квитанції не буде, потрібно самостійно звернутись до податкової.

Сума оплати прив'язана до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року та не повинна перевищувати 1,5% за квадратний метр.

Не нараховується податок на нерухомість особам, якщо об'єкти нерухомості перебувають на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ територіях, та за об'єкти житлової нерухомості, яка стала непридатною для проживання у зв'язку з військовою агресією.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться прем'єру четвертого епізоду анімаційного серіалу "Хробаки", який присвячено річниці визволення острова Зміїний, а також іншим вдалим “перегрупуванням”, “передислокаціям” та “жестам доброї волі” російських загарбників.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк