01.06.2023, 11:12

В Україні запустили другий етап програми "єВідновлення": почнуть виплачувати компенсації за зруйноване житло

В Украине запустили второй этап программы "єВідновлення"

Кабінет міністрів України запускає другий етап програми "єВідновлення" – компенсація за зруйноване житло. Гроші на цю програму передбачено у Фонді ліквідації наслідків збройної агресії (спеціальний фонд) у сумі до 35,5 млрд гривень.

Кабмін затвердить постанову та формулу, за якою виплачуватиметься відповідна компенсація. Про це повідомили прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та ]]>нардеп ]]>Ярослав Железняк, передає Час Пік.

"На що можна буде витратити кошти? По-перше, на будівництво будинку. У такому випадку виплата грошових коштів відбуватиметься безпосередньо на рахунок. По-друге, на придбання квартири, іншого житлового приміщення з використанням житлового сертифікату. Розмір компенсації буде розраховуватися комісією за спеціальною формулою, яка враховуватиме регіон розташування знищеного об’єкта, рік забудови, площу об'єкта тощо", - заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

За його словами, розмір компенсації встановлюватиметься на рівні не нижче вартості спорудження житла відповідної площі згідно з його місцезнаходженням.

Також він додав, що тепер для участі у програмі "єВідновлення" не обов'язково мати смартфони чи доступ до "Дії".

"Потрібно звернутися в ЦНАП або до органу соцзахисту у своїй громаді й там допоможуть заповнити заявку. Ми деталізуємо питання щодо оскарження дій чи бездіяльності комісій, які, власне, займаються обстеженням пошкодженого майна. Також для консультацій по програмі єВідновлення можна буде звернутися на урядову гарячу лінію за номером 15-45", - сказав Шмигаль.

Нагадаємо, Кабмін затвердив правила створення Комісій з розгляду питань компенсації за знищене житло.

Хто має пріоритет при виплаті компенсацій, про максимальний розмір виплати, а також про те, на що можна витратити отримані гроші - читайте тут.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться нову серію анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк