06.01.2024, 11:58

Хрещення Господнє-2024: таємниці водохресної води

Крещение: тайны крещенской воды

Велике свято Хрещення Господнє завершує низку зимових свят у православних християн. На Водохреще є традиція очищатися за допомогою купання в ополонці та приносити додому святу воду.

Хрещення – одне з дванадцяти головних свят у церкві. За своїм значенням воно рівноцінне Великодню. Водохреще завершує цикл різдвяно-новорічних свят, повідомляє Час Пік.

Нагадаємо, 1 вересня 2023 р. Православна церква України (ПЦУ) та Греко-Католицька Церква перейшли на новоюліанський календар. А це означає, що в Україні змінилися дати деяких церковних свят, у тому числі Хрещення. За новим календарем неперехідні православні свята відзначатимуть на 13 днів раніше. Хрещення Господнє в Україні відтепер для християн обох обрядів (східного та західного) припадає на 6 січня.

Старою традицією, яка живе й донині, є купання у водоймах на Водохреще. Вважається, що занурення в крижану ополонку може очистити від гріхів. Однак це скоріш народна традиція, ніж церковна.

Занурюватися в ополонку можна після вечірньої служби 5 січня, у ніч на 6 січня, а також вранці та вдень у день Хрещення. Прийнято тричі поринати у воду зі словами: "В ім'я Отця, Сина і Святого Духа".

Мешканців та гостей Києва ]]>попередили]]>, що в умовах війни, проведення будь-яких масових заходів та зборів, зокрема релігійних, може бути використане РФ чи радикальними угрупованнями з метою здійснення провокацій стосовно вірян та пересічних громадян, задля дестабілізації соціальної та релігійної ситуації. Людей закликали цього року відмовитися від купання у водоймах на Водохреще.

Якщо ви вирішили скупатися в ополонці на Хрещення, слід чітко дотримуватися запобіжних заходів та певних правил:

  • протипоказано купатися у холодній водоймі людям з хронічними захворюваннями, запальними процесами, хворобами серцево-судинної системи, неврологічними захворюваннями, вагітним та дітям до 6 років;
  • не можна купатися в необладнаних для цього місцях;
  • новачкам слід поринати лише у присутності досвідченіших товаришів;
  • заходити у воду потрібно в середньому темпі, забороняється пірнати головою вниз;
  • не можна перед купанням пити алкоголь, також краще відмовитись від куріння;
  • безпосередньо перед зануренням потрібно виміряти тиск: купання при підвищеному тиску підвищує ризик мікроінсульту, при зниженому – можливі судоми та втрати свідомості;
  • перед купанням потрібно розігрітись зарядкою;
  • не можна залишатися у воді довше 1 хвилини;
  • після занурення необхідно розтерти тіло рушником та тепло одягнутися. Також слід випити гарячого чаю.

Крещение

Свята вода

Основним символом Водохреще є вода. Вважається, що вся вода вночі перед Хрещенням Господнім стає цілющою й чудодійною, і такою залишається протягом доби. Воду можна освячувати двічі: ввечері напередодні свята та в день Хрещення - вода матиме однаковий благодатний вплив.

З покоління в покоління передаються розповіді про силу водохресної води. Багато хто вірить у цілющі властивості такої води.

Як використовувати святу воду

По поверненню з храму потрібно окропити освяченою водою всі кути свого будинку, читаючи під час ритуалу молитву. Таким чином житло отримає захист від нечисті та злих духів.

Щоб в дорозі завжди супроводжував янгол-охоронець, потрібно окропити освяченою водою свій автомобіль.

Зберігати святу воду треба біля ікони або за іконою. Зберігають таку воду, як звичайну, тільки варто підписати ємність, щоб випадково не вилити і не використати святу воду не за призначенням, неблагоговійно.

За традицією святу воду приймають натщесерце вранці. Роблячи кілька ковтків, слід думати про хороше та молитися за здоров'я.

При дуже серйозному захворюванні її можна пити в необмеженій кількості, незалежно від прийому їжі.

Святою водою можна помазувати хворі місця, наприклад, хрестоподібно, також можна прикласти компрес.

Якщо дитина погано спить, вередує або відмовляється їсти, можна умити її святою водою. Не зайвим буде прийняти трохи всередину.

Так як вода, яку набирають на Водохрещу, володіє сильною життєдайною енергетикою, постійно вживати її не рекомендується. Використовуйте її тоді, коли відчуваєте необхідність: коли на душі боляче або коли захворіли.

Можна не тільки приймати ванну з додаванням водохресної води, але й збризкувати нею обличчя, додавати в склянку води або полоскати рот.

Що категорично не можна робити зі святою водою

Тваринам ця вода не дається.

Святу воду не можна виливати у раковину або каналізацію, вихлюпувати на землю. Її виливають в "непопираемое" місце, тобто в те місце, по якому не ходять люди та не бігають собаки. Можна вилити воду в річку, можна у квітковий горщик, можна в чисте місце під дерево.

Варто пам'ятати, що свята вода не принесе ніякої користі, якщо проводити життя своє далеко від Бога. Також не варто забувати, що хоча свята вода і володіє величезною цілющою силою, це зовсім не означає, що не потрібно звертатися до лікарів.

Крещение

Пропонуємо до перегляду:

Лисичанська студія "Час Пікчерс продакшн" представляє невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом, які іноді дійсно нагадують реалії сьогодення. Але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Дивіться також:

Наступний епізод анімаційного серіалу "Хробаки" присвячений незламній боротьбі “бойових” комарів, бліх та гусаків із російськими загарбниками. Ви побачите всю правду без купюр про те, як “біомутанти” під керівництвом розвідки України взяли під повний контроль все, що відбувається на Росії, а її громадяни навіть не підозрюють про це…

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк