24.12.2023, 14:28

Різдвяний святвечір: як провести день правильно і що не можна робити 24 грудня

Рождественский сочельник

Святвечір відзначають 24 грудня. Ніч перед Різдвом - найсуворіший заключний день Різдвяного посту. У цей день не можна приймати їжу до першої зірки. Існує ряд традицій та заборон, яких варто дотримуватися.

25 грудня православні українці відзначають головне свято року – Різдво Христове. Велике свято не тільки славиться своїми традиціями, а й накладає певні заборони, повідомляє Час Пік.

24 грудня (6 січня за старим стилем) - день перед Різдвом Христовим, Різдвяний святвечір. За біблійним переказом, понад 2 тис. років тому в Різдвяний святвечір на небі з'явилася Вифлеємська зірка - вона сповістила світ про появу немовляти-Спасителя.

Нагадаємо, 1 вересня 2023 р. Православна церква України (ПЦУ) та Греко-Католицька Церква перейшли на новоюліанський календар. А це означає, що в Україні змінилися дати деяких церковних свят, у тому числі Різдва. За новим календарем неперехідні православні свята відзначатимуть на 13 днів раніше.

З 2023 року Різдво Христове в Україні відзначається 25 грудня, як і в усіх інших країнах, що відзначають нерухомі свята за григоріанським і новоюліанським календарями.

Традиції

Святвечір - це сімейне свято, коли за стіл сідають всією сім'єю. Глава сім'ї запалює свічку на столі, як символ Віфлеємської зірки, яка сповістила світ про народження Спасителя.

Господині заздалегідь готують 12 пісних страв - за кількістю апостолів Христа, яких вони символізують. Серед них обов'язкова страва - кутя.

Трапезу починають з молитви "Отче наш". Після молитви господар обходить кожного члена сім'ї та пригощає його скибочкою хліба з медом, вимовляючи добрі побажання. 

Щоб рік був ситим та вдалим, кожен повинен спробувати по трішечки від кожної страви. 

Також за столом прийнято поминати покійних.

У ніч перед Різдвом хрещеники носять кутю своїм хрещеним батькам. У відповідь вони отримують солодощі, гроші або подарунки.

У святвечір прийнято дякувати тваринам. На святвечір кожна тварина розмовляє з Богом, тому з ними треба бути особливо ласкавими, щоб вони добре відгукнулися про своїх господарів.

До сходу першої зірки не можна сідати за стіл - тільки діти можуть трохи перекусити перед вечерею.

Заборони

У святвечір жінкам не можна прибирати, шити, прати й навіть виносити сміття. Чоловікам не можна полювати та рибалити.

Не можна сідати за святковий стіл у брудному або старому одязі та вживати алкоголь.

Неодружені хлопці та незаміжні дівчата не сідають на кут столу (заміж не вийдуть або не одружаться потім).

У ніч перед Різдвом не можна лихословити та лаятися.

Також вважається, що в це свято не можна їхати в далеку дорогу, тому що це сімейне свято і його прийнято відзначати вдома. 

За святковим столом не можна голосно та багато розмовляти, а також вставити з-за столу і виходити з дому – щоб не впустити нечисту силу в будинок.

Не можна з'їдати за столом страви зовсім - рік пройде впроголодь. Страви не можна запивати водою - тільки узваром.

Кожну зі страв різдвяної вечері потрібно спробувати. Не можна прибирати страви зі столу до самого настання Різдва - 25 грудня.

Рождественский сочельник

Пропонуємо до перегляду:

Напередодні новорічних свят гурт FoxBox презентує свою нову роботу "Новий рік". Пісня заряджена драйвом та святковим настроєм, тож не пропустіть прем’єру. Композиція входить до альбому "Задля тебе".

Дивіться також:

Пісня гурту FoxBox "Задля тебе" закликає у цей непростий для всіх українців час оберігати один одного, не забувати казати про свої почуття тим, хто поряд, підтримувати наших мужніх воїнів на лінії вогню та не соромитися висловлювати свою любов до рідної країни. Українці вже показали, що разом ми – сила! І перемога обов’язково буде за нами!

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк