27.04.2024, 13:27

В Україні створять Державний реєстр осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ

В Украине создадут Государственный реестр лиц, пострадавших в результате вооруженной агрессии РФ

Верховна Рада схвалила законопроєкт, який дозволить створити Державний реєстр осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ проти України. Це дасть можливість забезпечити збір та облік інформації про шкоду, завдану країною-агресором життю і здоровʼю громадян України.

Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроєкт ]]>№10256]]> "Про облік осіб, життю та здоров’ю яких завдано шкоди внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України". Про це ]]>повідомляє ]]>Міністерство соціальної політики, передає Час Пік.

"Це дасть змогу державі і громадянам не просто фіксувати всі факти нанесення шкоди життю і здоров'ю, а сформувати набори даних, які в майбутньому можуть допомогти довести завдану шкоду при зверненні громадян до Міжнародного компенсаційного механізму за відшкодуванням збитків за рахунок репарацій.

Крім того, створення системи обліку осіб, життя і здоровʼя яких постраждало внаслідок російської агресії, дасть можливість Міністерству соціальної політики надавати соціальну підтримку особам, які постраждали, значно раніше – не чекаючи, поки така особа отримає бюрократичні підтвердження і відповідний "статус" (ВПО, особи з інвалідністю і т.д.)", - повідомили у Мінсоцполітики.

Зазначається, що законопроєкт № 10256 розроблений Мінсоцполітики спільно з широким колом міжнародних та українських експертів. 

Також повідомляється, що Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії, має стати складовою загальної екосистеми системи реєстрів шкоди і збитків, завданих російською агресією. 

У подальшому Україна планує також використати інформацію про всі види шкоди і видатки в результаті агресії росії для отримання репарацій.

Читайте також: "Залишилися без пенсії": Що робити пенсіонерам-ВПО, які не пройшли ідентифікацію й втратили виплати з 1 квітня

Читайте ще: Покарання ухилянтів, військовий облік та авто на потреби ЗСУ: деталі нового закону про мобілізацію

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк