02.04.2024, 14:24

Аналітики ISW назвали напрямок, де армія РФ може почати масштабний наступ наприкінці весни або влітку

Авдеевское направление, район села Тоненькое. 30 марта 2024 г.

Російська армія наприкінці весни - на початку літа 2024 року може розпочати масштабний наступ. Аналітики ISW назвали напрямок, де окупанти спробують прорвати українську оборону.

Наприкінці весни чи на початку літа армія РФ може піти в масштабний наступ. Про це йдеться в аналітичному ]]>звіті ]]>Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

На думку аналітиків ISW, РФ може зважитися на масштабний наступ наприкінці весни або на початку літа, але сил вистачить для наступальних дій лише на одному оперативному напрямку. Ціллю загарбників може стати західна частина Донецької області.

"Російське командування може зосередити прогнозовану на кінець весни/літо 2024 року наступальну операцію на заході Донецької області в надії закріпити стійке, але незначне просування російських військ на цій ділянці. Українські офіційні особи нещодавно попередили, що російські сили накопичують особовий склад уздовж осі Харків-Луганськ, біля Бахмута, біля Авдіївки та у західній частині Запорізької області, але ISW продовжує вважати, що російські сили, швидше за все, зможуть розпочати узгоджену великомасштабну наступальну лише по одному оперативному напрямку через обмеження власних сил та планування", - йдеться у звіті ISW.

Також експерти зазначили, що 30 березня біля Авдіївки Донецької області українські сили відбили російську механізовану атаку чисельністю до батальйону. Російські війська направили на великомасштабний механізований штурм в районі села Тоненьке 36 танків та 12 БМП. Проте лобова атака не змогла прорвати українську лінію. Під час штурму українські сили знищили 12 російських танків та 8 БМП.

Як зазначили аналітики ISW, готовність російського військового командування залучити до наступу під Авдіївкою батальйон танків вказує на те, що цей наступ є пріоритетним для росіян.

"Судячи з усього, це перше повідомлення про те, що будь-які підрозділи 90-ї танкової дивізії брали участь в атаках після захоплення Росією Авдіївки, ISW й раніше оцінювала, що елементи 90-ї танкової дивізії, поряд з іншими російськими частинами і з'єднаннями, ймовірно, є значним незадіяним оперативним резервом.

Однак підрозділи 6-го танкового полку, судячи з усього, зазнали невдачі в атаці 30 березня біля Тоненького, що дозволяє припустити, що елементи незадіяного оперативного резерву РФ біля Авдіївки, можливо, надто деградували або з інших причин нездатні очолити подальший наступ росіян на захід у короткостроковій перспективі", - йдеться у звіті ISW.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк