22.03.2024, 13:17

В Україні планують дозволити людям легально зберігати знайдену зброю: подробиці

Украинцы смогут легально хранить найденное оружие / Иллюстративное фото

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт, спрямований на вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю.

Верховна Рада 20 березня прийняла за основу законопроєкт ]]>№9538]]>, яким вносяться зміни до Закону "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України" щодо вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю". Про це ]]>повідомляє]]> прес-служба парламенту, передає Час Пік.

Законопроєктом пропонується:

  • надати право цивільним особам задекларувати в органах (підрозділах) Національної поліції України наявну зброю та боєприпаси до неї, а також право володіти та користуватись вогнепальною зброєю та боєприпасами до неї з метою відсічі та стримування збройної агресії російської федерації протягом дії воєнного стану в Україні та 90 днів після його припинення або скасування;
  • Міністерству внутрішніх справ України встановити порядок декларування вогнепальної зброї та боєприпасів до неї;
  • впорядкувати правила носіння, зберігання і перевезення вогнепальної зброї та боєприпасів до неї цивільними особами, які беруть участь у відсічі та стримуванні збройної агресії російської федерації та/або інших держав, а також порядок зберігання, обліку, реалізації й утилізації задекларованої вогнепальної зброї та боєприпасів до неї.

Відповідно до законопроєкту, під вогнепальною зброєю, яка підлягає декларуванню, розуміється нарізна вогнепальна зброя калібру не більше 12,7 мм, гладкоствольна вогнепальна зброя калібру не більше 23 мм, боєприпаси до них, відомості про які відсутні в реєстрах і базах (банках) даних Міністерства внутрішніх справ України.

Як ]]>повідомив ]]>заступник Міністра внутрішніх справ Богдан Драп'ятий, людина, яка знайшла чи отримала зброю або боєприпаси, повідомляє про знахідку в поліцію. Протягом 24 годин – декларує чи здає їх. Ця процедура буде спрощена та безкоштовна.

За словами заступника глави МВС, якщо знайдена або задекларована зброя фігурує у кримінальних провадженнях, має видалені чи незаконно змінені маркування або має визначені Законом невідповідності - її вилучатимуть органи Нацполіції.

Таким чином, цивільні особи отримають правові гарантії легально зберігати знайдену зброю на період воєнного стану.

Наразі МВС та Національна поліція у співпраці з депутатами готують пропозиції щодо покращення проєкту Закону до другого читання.

принят за основу законопроект о декларировании огнестрельного оружия

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк