09.02.2024, 09:22

Чи чекати змін на фронті?: У західних ЗМІ бурхливо відреагували на відставку Залужного

залужный

У четвер, 8 лютого, у військовому керівництві України відбулися масштабні кадрові перестановки. Резонанс викликав указ президента про відставку головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та призначення на цю посаду Олександра Сирського, командувача Сухопутних військ.

У західних ЗМІ переважно сходяться в тому, що рішення Володимира Зеленського про кадрові перестановки є ризикованим, і чи дозволить цей крок змінити ситуацію на фронті на краще - невідомо. Час Пік підготував огляд публікацій західних ЗМІ, присвячених відставці Залужного.

За інформацією ]]>The Times]]>, після появи чуток про відставку Залужного заступник держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд та посол США в Україні Бріджіт Брінк зустрілися 31 січня в Києві з Міністром оборони України Рустемом Умєровим. Під час зустрічі міністр назвав причини, через які планувалося замінити головнокомандувача ЗСУ. За словами Умєрова, Офіс президента незадоволений тим, що генерал не надав плани своєї військової кампанії на 2024 рік. Залужний нібито скептично сприйняв накази Зеленського, вважаючи їх нереалістичними, і вів переговори з союзниками про постачання зброї, виключаючи Міноборони з переговорних процесів. За словами джерела видання, Нуланд була незадоволена усуненням Залужного і запропонувала згладити непорозуміння.

Видання ]]>Reuters]]> називає звільнення Залужного "величезною авантюрою" в той час, коли російські війська отримують перевагу на полі бою майже через два роки війни.

"Зміни, що призвели до приходу нового військового керівництва, відбулися після місяців спекуляцій про розбіжності між Зеленським та командувачем армії генералом Валерієм Залужним, якого багато українців вважають національним героєм", - зазначає видання та посилається на результати опитування, згідно з якими Залужний серед українців мав 90% довіри, а Зеленський - 77%.

]]>The Guardian]]> також називає рішення Зеленського ризикованим кроком, враховуючи високі рейтинги підтримки Залужного серед українців. Видання не виключає, що рішення могло бути більшою мірою мотивоване страхом перед популярністю Залужного, ніж оперативними проблемами.

"Хоча Залужний ніколи не заявляв про політичні амбіції, багато опонентів Зеленського бачать у ньому потенційну фігуру, навколо якої можна об'єднатися, і вважають, що у нього буде майбутнє в політиці, якщо він цього захоче. Якщо після його звільнення ситуація на фронті продовжить погіршуватися, акції Залужного, швидше за все, лише зростуть", - пише видання.

]]>The Washington Post]]> зазначає, що рішення призначити Сирського на заміну Залужному, ймовірно, буде непопулярним серед українців. Багато військових вважають Сирського командиром радянського зразка, який надто довго тримав війська під вогнем у східному місті Бахмут.

"Незрозуміло, як призначення Сирського змінить ситуацію на полі бою, яка стає дедалі небезпечнішою для України, оскільки Росія повернула собі стратегічну ініціативу, посиливши атаки вздовж лінії фронту", - вважають журналісти.

]]>The Wall Street Journal]]> нагадує, що деякі військові критикують тактику нового головнокомандувача ЗСУ Сирського через те, що він готовий пожертвувати людьми заради номінальних стратегічних досягнень.

В ]]>CNN]]> вважають, що Залужний може стати політичним суперником Зеленського на майбутніх виборах, хоча поки що генерал не демонстрував політичних амбіцій. Екс-воєначальник продовжує залишатися популярним. Видання наводить думки двох неназваних офіцерів, які прокоментували звільнення Залужного:

"Складається враження, що Сирський адекватна людина. Але мені шкода, що Залужного відправили у відставку. Не думаю, що на фронті стане легше. Сирський близький до влади, але йому потрібно бути незалежним", - сказав один із офіцерів.

"Нічого хорошого з цього не вийде. Це грає на руку росіянам", - прокоментував другий командир, зазначивши, що міняти головнокомандувача у розпал бойових дій - погана ідея.

Читайте також: Масштабні кадрові перестановки: у ЗСУ новий Головнокомандувач та нові завдання

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк