27.01.2024, 21:16

27 січня світ вшановує пам’ять жертв Голокосту

27 января мир чтит память жертв Холокоста

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Сьогодні світ вшановує пам'ять мільйонів жертв Голокосту.

Голокост – це геноцид єврейської раси у роки Другої світової війни. Під час Голокосту було вбито близько 6 млн євреїв, повідомляє Час Пік.

Цей День проголошено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Ініціаторами ухвалення документа виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія та США, співавторами - ще понад 90 держав.

"Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість", - йдеться в резолюції ГА ООН.

Як зазначили в ООН, ухваливши резолюцію 60/7, Генеральна асамблея ООН відкинула будь-яке заперечення Голокосту як історичної події, будь-то повністю або частково, і беззастережно засудила всі прояви релігійної нетерпимості, підбурювання, переслідування або насильства щодо окремих осіб або громад, обумовлені етнічним походженням або релігійними віруваннями, де б вони не мали місце.

Асамблея ООН постановила оголосити 27 січня щорічним Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту, і наполегливо закликала держави-члени розробити просвітницькі програми, щоб майбутні покоління зберегли пам’ять про цю трагедію з метою не допустити повторення геноциду.

Дата 27 січня обрана не випадково. Як повідомляє Український інститут національної пам'яті, саме в цей день 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в'язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау недалеко від польського Освенцима.

Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона - на території колишнього Радянського Союзу.

Україна на державному рівні приєдналася до святкування цієї міжнародної дати у 2012 році (Постанова ВРУ від 5 липня 2011 р.).

"Нажаль, нацизм відродився у вигляді сучасного російського режиму. Зараз ксенофобна ідеологія рашизму закликає повністю знищити український народ. Російські злочини мають ознаку геноциду, і вони не досягли масштабів Холокосту лише завдяки стійкості українців та масштабній допомозі союзників.

В цей день світ має згадати про мільйони загиблих.

І зробити все, щоб зло не повторилось", - ]]>написав ]]>український журналіст, військовий кореспондент Андрій Цаплієнко у Telegram.

"Кожне нове покоління має знати правду про Голокост. Це дуже важливо для того, щоб людське життя залишалося найвищою цінністю для всіх народів світу.

Так само важливо пам’ятати про подвиг тих, хто ще не знав, чи зло програє, але попри все беріг у своїй душі добро й рятував життя інших.

На жаль, ми не знаємо всіх таких історій порятунку, багато імен Праведників та рятівників залишилися невідомими. Але кожне ім’я, яке відоме, має бути збережене навіки. Щоб людство завжди пам'ятало, що навіть у найтемніших обставинах варто вірити й допомагати світлу перемогти.

Вічна пам’ять усім жертвам Голокосту!", - наголосив президент України Володимир Зеленський.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: