27.01.2024, 20:42

Ситуація залишається незрозумілою до кінця, - Буданов щодо падіння російського Іл-76

Крушение Ил-76 / Фото из соцсетей

Ситуація з падінням російського військово-транспортного літака Іл-76 поки що не зрозуміла до кінця. Влада РФ продовжує звинувачувати у падінні літака Україну, але й досі не надала жодних доказів й не показала тіла людей, нібито загиблих на борту.

Про це заявив голова ГУР Міністерства оборони України Кирило Буданов у телемарафоні "Єдині новини", повідомляє Час Пік.

Глава ГУР зазначив, що ситуація залишається незрозумілою.

"Позиція росії зрозуміла, у всьому звинувачувати Україну, при тому, що є багато незрозумілих для такої позиції факторів. Перш за все те, що вони не показали поля, усіяні трупами і рештками, як мали це показати, щоб максимально звинуватити Україну. Але навіть цього немає...

Чому Росія приховувала кілька днів і станом на даний момент приховує й далі трупи? Вона ж мала б показувати це на весь світ: "Дивіться, українці - вбивці!" Ну, немає трупів, нічого немає", – сказав Буданов.

Голова ГУР МОУ Кирило Буданов зустрівся з родичами українських військовополонених, які могли перебувати на борту російського літака Іл-76М, що розбився. Він вчергове підкреслив, що наразі відсутня достовірна та вичерпна інформація з приводу того, хто міг насправді перебувати на борту згаданого літака.

"Ми збираємо та ретельно аналізуємо всю наявну інформацію з цього приводу з дуже багатьох джерел. Наразі відсутні відомості, які б вказували на те, що в тому літаку могла перебувати така кількість людей. Водночас версія російської пропаганди про те, що вказаний Іл-76М міг перевозити 65 українських військовополонених на обмін досі викликає багато запитань", – сказав Буданов.

Нагадаємо, вранці 24 січня у Білгородській області РФ розбився військово-транспортний літак Іл-76. Російські пропагандисти відразу після авіакатастрофи почали активно поширювати заяву Міноборони РФ про те, що в літаку нібито перебували українські військовополонені.

Пізніше в ГУР МО підтвердили, що на 24 січня дійсно було заплановано обмін полоненими. Він мав стати одним із наймасштабніших з початку війни. Джерела у Генштабі ЗСУ стверджували, що літак перевозив ракети для ЗРК С-300.

Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими підтвердив, що РФ надала список 65 полонених, яких мали обміняти в день падіння Іл-76.

Представники Координаційного штабу підкреслили, що родини військовополонених будуть проінформовані про долю їхніх рідних, щойно уповноважені органи володітимуть чіткою та достовірною інформацією з цього приводу.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк