26.01.2024, 09:47

"Два роки достатньо для того, щоб адаптуватися": в уряді пояснили скасування виплат переселенцям

переселенцы

Скасування виплат ВПО, за винятком деяких категорій, пов'язане з вимогами міжнародних партнерів, які надають Україні кошти.

Про це заявила віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

"Ці зміни пов'язані з тим, що у нас зменшується доходна частина бюджету. Ми безпосередньо прив'язані до рішень наших партнерів. Партнери висувають вимоги постійно верифікувати виплати з метою їх зменшення, або оптимізації, можна сказати. Йдеться про те, що за міжнародними лекалами два роки достатньо для того, щоб адаптуватись", - сказала Верещук.

За її словами, у 2022 році на виплати ВПО було витрачено з бюджету 57 млрд гривень, у 2023 році - 73 млрд гривень. Уряд планує у 2024 році зменшити цю суму знову до 57 млрд гривень.

Як зазначила Верещук, в Україні близько 4,9 млн осіб, які вважають ВПО. З них 2,5 млн щомісяця отримують виплати. Кількість ВПО постійно змінюється у зв'язку з міграцією людей за кордон або поверненням їх до своїх будинків.

"Тому трохи зменшується кількість", - додала віце-прем'єр.

Нагадаємо, у Мінсоцполітики заявили, що продовжать виплати всім ВПО до 1 березня. З 1 березня виплати зможуть отримати лише деякі категорії переселенців.

Читайте також: Запорізький автозавод та нові авто: яких "народних" ноу-хау варто "боятися" від виробника

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк