23.01.2024, 14:58

В Україні поступово зникають унікальні, "червонокнижні" зразки російської техніки - Коваленко

Уничтоженный российский БМО-Т на Крещатике в Киеве

За час бойових дій в Україні деякі зразки російської військової техніки стали "червонокнижними". Тобто такими, що повністю зникли у російської армії.

Таку думку висловив Олександр Коваленко – український військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив", журналіст, також відомий як "Злий одесит", повідомляє Час Пік.

"Російські окупаційні війська з перших днів повномасштабного вторгнення в Україну стали нести важкі втрати у техніці, для компенсації яких військово-промисловий комплекс РФ було введено в режим цілодобової роботи. Але потенціалу ВПК не вистачало для повноцінної компенсації втрат, а тому в зоні бойових дій стали з'являтися дуже рідкісні екземпляри техніки – подекуди поодинокі, дослідні зразки. Зрозуміло, там вони й знищувалися, таким чином зникаючи з номенклатури російського озброєння", - ]]>пише ]]>Коваленко у своєму огляді.

Експерт розповів про російську військову техніку, застосування яких у зоні бойових дій "свідчить про найгостріший дефіцит механізованої компоненти в окупантів". Він зазначив, що "знищення цих зразків безповоротне, оскільки багато з них зараз не виробляється в Росії".

САУ 2С34 "Хоста"

На перший погляд це все та ж 2С1 "Гвоздика", але насправді це не так. Самохідна артилерійська установка 2С34 "Хоста" мала покращений захист днища, що дозволяло гарантовано зберігати життя екіпажу при підриві на протитанковій міні типу ТМ-62, а також сучасну систему управління вогнем.

Всього таких САУ було вироблено не більше 50 одиниць: 48 серійних та 2 дослідних 2С34М та 2С34-1. Вартість однієї такої САУ становила у 2012 році близько 750 тис. дол., що у 8 разів дорожче за 2С1 "Гвоздику".

Через високу вартість та проблематичне обслуговування, пов'язане з унікальністю САУ, великих замовлень на них у російських військах не було, а деякі з установок згодом вимагали ремонту, який так й не проводився. В результаті частина 2С34, наявні в РФ, – небоєздатні. На сьогодні відомо про знищення мінімум двох таких САУ та трьох взятих як трофей.

БМО-Т

БМО-Т - російська важка бойова машина вогнеметників, призначена для транспортування особового складу вогнеметного відділення. Їх було випущено лише 10 одиниць (вартістю 400 тис. дол. кожна).

Загалом в Україні було верифіковано знищення трьох таких машин, за іншою інформацією – п'ять. Одна БМО-Т була затрофеена ЗСУ.

БМО-Т на сьогоднішній день є, мабуть, найкращим за рівнем бронювання транспортом для перевезення особового складу. Рівень захищеності екіпажу цієї машини, створеної на базі Т-72, позаздрять навіть танки, оскільки її броню значно посилили.

Але дорожнеча поставила хрест на серійному виробництві БМО-Т.

БТР-90

БТР-90 розглядався як перспективна заміна БТР-80, але так й не пішов у серію, оскільки був дуже дорогим для реалізації проєктом, до того ж з великою кількістю недоробок та дефектів, що спричиняло додаткові витрати.

Декілька таких машин знаходилося на зберіганні в Кубинці та Арзамасі – як музейні експонати. Але нестача ББМ змусила російське командування діставати із засіків усе! І ось музейний експонат НДІ38 опиняється під Авдіївкою, а за тиждень російська армія втрачає його.

Як зазначив Олександр Коваленко, історія з відправкою на фронт музейного БТР-90 – це найяскравіший приклад реального стану справ у росіян із технікою, особливо у класі ББМ.

БРЕМ-Л

Хоча БРЕМ-Л це не бойова машина, але у російській армії вона досить рідкісна. Сам проект БРЕМ-Л бере свій початок у 1980-х, а перший досвідчений зразок цієї машини побачив світ у 1990-х.

В Україні ж було знищено не менше трьох броньованих ремонтно-евакуаційних машин на базі БМП-3. І з урахуванням обмеженої їх кількості в РФ можна говорити про ймовірне повне їхнє зникнення з парку ремонтних бригад.

ПРП-4А "Аргус"

ПРП-4А "Аргус" – це рухомий розвідувальний пункт, модернізований та прийнятий на озброєння у 2013 році, хоча його базова модель випускалася з 1980-х. Навіть у Радянському Союзі ця машина була дуже рідкісною, адже загалом випустили менше півсотні. У Росії боєздатних ПРП-4 машин - від 20 до 30, а ПРП-4А "Аргус" - взагалі одиниці.

На сьогоднішній день відомо про знищення мінімум трьох ПРП-4М, затрофеєння одного й знищення ще одного ПРП-4А "Аргус".

1В119 "Реостат"

1В119 "Реостат" - пересувний пункт розвідки та управління вогнем артилерії. Цю машину розробили та випускали в обмеженій кількості за часів СРСР. У спадок Росія отримала на озброєння менше півсотні таких машин, й не всі вони зберегли з роками боєздатність.

На сьогоднішній день відомо про знищення трьох та затрофеєння восьми 1В119. Зважаючи на все, скоро ЗС РФ залишаться без "Реостатів".

САМУ 2С31 "Вена"

Наприкінці вересня 2023 року з'явилася інформація, що російська армія почала отримувати самохідну артилерійсько-мінометну установку 2С31 "Вена".

САМУ 2С31 "Вена" - це дуже навіть, по ідеї, непогана заміна радянської "НОНА-С". Робота над нею розпочалася у далеких 1980-х. Амбіційний проєкт 2С31 через розвал СРСР так й не отримав належного розвитку.

Зараз САМУ 2С31 "Вена" російські окупанти стягують з випробувальних полігонів у зону бойових дій, заявляючи про якісь постачання. Насправді ж серійного виробництва 2С31 як не було, так і немає, а тими одиничними зразками, що є, намагаються аврально заткнути дірки в дефіциті артсистем.

Поки ця САМУ не була знищена, пошкоджена чи затрофеєна.

Підсумок

"Російські окупаційні війська переживають кризу компенсації втрат за всіма категоріями техніки у військах. Деякі модифікації танків, наприклад Т-80У, стають "червонокнижними", що вже говорити про ті зразки, які й до повномасштабного вторгнення в Україну були поодинокими.

Так, спочатку командування РОВ могло їх відправити у складі підрозділів із серійною технікою, будучи впевненим, що через три дні вони братимуть участь у параді на Хрещатику. Що ж, частково вони мали рацію. Деякі з цих рідкісних зразків, БМО-Т або 2С34 "Хоста", справді взяли участь у параді на Хрещатику... Параді знищеної техніки РОВ у День Незалежності України.

Але що найцікавіше, в Україні не тільки знищується рідкісна російська техніка, а й береться як трофеї. І буде кумедно, якщо в якийсь момент Україна матиме такі екземпляри, яких в армії РФ вже просто не буде", - відзначив Олександр Коваленко.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк