22.01.2024, 09:28

22 січня Україна відзначає День Соборності

день соборности

22 січня в Україні відзначають День Соборності. Саме цього дня 105 років тому українські землі вперше об'єдналися в одній державі.

Про історію важливої дати нагадає Час Пік.

22 січня 1919 року на Софіївській площі відбулися урочисті збори, під час яких об'єдналися УНР (Українська Народна Республіка) та ЗУНР (Західноукраїнська Народна Республіка). Подія була засвідчена Універсалом УНР про Злуку, яка постулювала створення суверенної та соборної держави.

У 90-х роках традиція почала відроджуватися. Напередодні Дня Соборності, 21 січня 1990 року, українці провели першу і наймасштабнішу антирадянську акцію тих часів під назвою "Українська хвиля".

У 2000-х українці знову почали збиратися у "живі ланцюги". Так, у 2011 році на мосту Патона зібралося понад тисячу українців із близько 20 міст. 2014 року під час Революції Гідності акція відбулася на мосту Патона, незважаючи на загрозу розгону спецназівцями МВС. Того ж дня стало відомо про перших загиблих серед протестувальників Майдану - 22 січня снайпери розстріляли Сергія Нігояна та Михайла Жизневського.

У 2024 році, як зазначають в Українському інституті національної пам'яті (УІНП), гасло Дня Соборності звучить так: "Наша єдність - наша зброя".

Із Днем Соборності сьогодні українців привітав президент Володимир Зеленський.

"Коли всі українці тримаються за руки, вони не піднімуть їх догори, аби здатися. Боремося всі. І сьогодні це стосується не тільки обох берегів Дніпра. Сьогодні соборність українців охоплює обидві півкулі Землі, у кожному куточку якої 24 лютого пролунало: я - українець. Тільки сильні українці можуть стати єдиними. І тільки єдині українці можуть бути сильними. Українці в усьому світі", - написав Зеленський у ]]>Telegram]]>.

Читайте також: Космічні "Запорожці" та маршрутки на турбінах: як можуть виглядати авто в найближчому майбутньому

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: