20.01.2024, 17:28

Ігнат розповів, яка зброя здатна змінити хід війни в Україні

Віктор Білий | Всі новини автора

Винищувачі F-16 зможуть змінити хід війни. Перевага у повітрі на лінії бойового зіткнення на підконтрольній Україні та окупованій території – ключ до успіху операцій.

Про це заявив в ексклюзивному інтерв'ю "Фокусу" спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, передає Час Пік.

"Потрібно не два-три літаки, щоб досягти цього успіху. Зрозуміло, що потрібні літаки, які не поступатимуться в тактико-технічних характеристиках російським літакам Су-35, які є основними противниками в повітрі сьогодні. Потрібні модернізації F-16, які зможуть протистояти такому супротивнику, який має потужні радари, які можуть конкурувати з ними, будуть різні літаки – їх можна буде і ремонтувати, і модернізувати Головне в літаку – бортове РЛС – це радар, щоб побачити супротивника, зараз ніхто не бореться у ближніх повітряних боях, це нам не потрібно. Немає жодного сенсу вступати у бої, як у Другу світову", – заявив він.

За словами Ігната, також важливо захистити державу зсередини від ракет та дронів.

"Звичайно, балістичні ракети F-16 не зіб’є, жоден літак не зіб’є балістику. А ось крилату ракету і дрони – до снаги. Це літак створений, щоб бути частиною протиповітряної оборони і активно застосовуватися. Нині наші льотчики намагаються зробити це на МіГ-ах та Су-шках радянських 80-х років ще, які не модернізовані. Але це надзвичайно складне завдання. F-16 будуть робити це ефективніше", – зазначив він.

Літак F-16 має великий спектр озброєння і може завдавати болючих ударів по логістиці ворога, зазначив Ігнат.

"F-16 – це багатоцільовий літак. Чому Кримський міст важливо підірвати чи спалити? Бо по ньому йдуть стратегічні поставки – вода, їжа, одяг, амуніція, боєприпаси, пальне, зброя. Ви бачите, скільки у росіян щодня знищується на полі бою різної техніки. І їм це все треба поповнювати. Якщо не привезеш снарядів, то можна буде втікати з позицій. І тому знищувати логістику – оці бази невеликі, польові пункти управління, склади боєприпасів – оце все можна знищити високоточним ударом з літаків",  - пояснив спікер.

За його словами, літак F-16 має великий спектр озброєння і може завдавати ворогові хворобливих ударів за такими цілями. "Вигнати російську авіацію складно, це потрібно робити не одними F-16. Ви бачили вже, як Patriot виявив себе, коли несподівано з'являвся то там, то там. Це блискучі спецоперації, які проводяться під керівництвом командувача Повітряних сил. Це надзвичайно важливо – ворог розуміє, що в нас є кошти, які можуть діставати їх там, де вони не чекають”.

Читайте також: "Готуємось до конфлікту з Росією": Голова військового комітету НАТО зробив важливе попередження

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк