20.01.2024, 14:25

В Україні знову подорожчають цигарки: подробиці

Оксана Мовчан | Всі новини автора
вапро

У 2024 році вартість цигарок знову зросте. Українським курцям доведеться витрачати ще більше грошей на шкідливу звичку.

Про це йдеться у матеріалі ]]>OBOZ.UA]]>, передає Час Пік.

Україна взяла на себе обов'язок щорічно підвищувати акциз на тютюнові вироби. Курців очікує ще одне підвищення цін – сигарети здорожчають щонайменше на 20%. 

Внаслідок планового підвищення акцизів ціни на цигарки збільшаться приблизно на 12 грн за пачку.

В результаті пачка цигарок преміумкласу коштуватиме 108 грн.

Як подорожчають цигарки:

  • українські сигарети – з 75,2 до 87 грн за пачку;
  • медіум-класу – з 81,4 до 93,5 грн;
  • преміум-класу – з 96,17 до 108 грн.

Однак підняття цін відбудеться не одразу. Продавці традиційно мають значні запаси, що дозволяє не переглядати ціни одразу після підвищення акцизів.

В Україні в результаті девальвації гривні та темпів інфляцію до 2025 року виконати директиву ЄС без змін не вдасться. В перерахунок в євро акциз складатиме всього 70 євро за тисячу цигарок. Експерти "Центру громадянського представництва "Життя" пропонують прискорити здорожчання сигарет.

Вони розрахували, як необхідно підвищити акциз для того, щоб виконати директиву ЄС. В поточному році вони пропонують додатково підвищити акциз на 20% (тобто сумарно зростання складатиме 40%). А наступного року акциз додатково треба підвищити на 15% (тобто на 35% сумарно).

Як повідомлялось раніше, з 11 січня 2024 року в Україні змінилися норми щодо маркування пачок тютюнових виробів. Відтепер виробники розміщують на пакуванні із сигаретами оновлені графічні зображення. Такі зміни - це важливий етап імплементації директиви Єврокомісії 40/2014, яка передбачає комплекс заходів для захисту населення від шкоди тютюнових виробів та електронних сигарет.

Читайте також:

Російські терористи знову замінували ЗАЕС, - МАГАТЕ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк