20.01.2024, 08:11

Підвищено відповідальність військовозобов’язаних: лише три поважні причини, які дозволяють не приходити до військкомату по повістці

Марина Гончар | Всі новини автора
повістка

У зв'язку з подовженням воєнного стану та мобілізації до 19 лютого 2023 року, влада зменшила перелік поважних причин, які дозволяють громадянам уникнути відповідальності за неявку до військкомату після отримання повістки. За новими правилами, лише три причини можуть звільнити військовозобов’язаного від відповідальності.

Про це ]]>повідомляє]]> Урядовий портал, передає Час Пік.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів "Про затвердження переліку поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов’язаного до ТЦК та СП для призову на збори", відтепер громадяни можуть уникнути служби в армії лише у таких випадках:

1) Хвороба, обмежуюча рух: Якщо особа має хворобу, яка не дозволяє їй самостійно рухатися, вона може бути звільнена від військової повинності.

2) Догляд за хворими родичами: Громадяни можуть уникнути служби, якщо вони мають необхідність доглядати за хворою дружиною, чоловіком, дитино або батьками. При цьому ці особи повинні проживати разом із військовозобов'язаним, і не повинно бути інших близьких родичів, які можуть взяти на себе догляд.

3) Кримінальна відповідальність: Особа може бути звільнена, якщо є відкрите кримінальне провадження, застосування адміністративного стягнення або кримінальне покарання стосовно військовозобов'язаного або резервіста.

Для підтвердження поважної причини, необхідно надати відповідні довідки та офіційні документи.

Нагадаємо, що наявність "білого квитка" не гарантує звільнення від мобілізації. Лише категорія "повна непридатність", вказана в документі, надає право не служити в армії незалежно від ситуації в Україні.

Відповідальність за неявку до ТЦК без поважних причин включає в себе штрафи та можливе подання до суду. Максимальний штраф за неявку до центру для уточнення особистої інформації становить 8 500 гривень. При трьох і більше неявках може бути подано до суду, а особа може бути притягнута до кримінальної відповідальності, що передбачає позбавлення волі від 3 до 5 років.

Читайте також: ТЦК хочуть, щоб директори підприємств роздавали повістки працівникам: що відомо

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк