19.01.2024, 10:33

Унікальний у світовій історії воєн та конфліктів випадок: експерт про знищення та пошкодження російських літаків А-50 та Іл-22

Фото: коллаж "УНИАН"

Знищення А-50 та пошкодження Іл-22 – черговий епізод нового етапу війни в Україні. Це одна з найбільших одночасних втрат російської військової авіації у так званій СВО.

14 січня трапився справді, унікальний у світовій історії воєн та конфліктів випадок. Таку думку висловив Олександр Коваленко – український військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив", журналіст, також відомий як "Злий одесит", повідомляє Час Пік.

"Одночасно було знищено та пошкоджено літаки, настільки важливого функціоналу, до того ж, у глибокому тилу окупованих територій. Ще ніколи такого не траплялося. Але унікальність цієї ситуації навіть не в тому, що одразу два літаки було виведено з боєздатного стану, а то, що теоретично, таке взагалі було неможливо. І, щоб розуміти чому, варто розуміти, що це за літаки і де вони оперували", - ]]>пише ]]>Коваленко у ]]>Telegram]]>.

Літак А-50

Літак А-50 - це літак далекого радіолокаційного виявлення та управління, що забезпечував контроль повітряної обстановки та управління оперативно-тактичною авіацією. Саме завдяки цьому повітряному судну російські війська, зокрема, отримували інформацію про присутність у повітряному просторі української тактичної авіації, дізнавалися про пуски ракет з українського боку, отримували цілевказівку для своєї тактичної авіації та ракетних ударів.

"Ці літаки вироблялися з 1985 року, але станом на сьогодні у Росії їх виробництво відсутнє. Всього таких літаків у складі ВКС РФ - 9, але 1 з них на нескінченній модернізації, 2 потребують ремонту, 1 отримав пошкодження ударним дроном радіотехнічного комплексу "Джміль" у Білорусі.

Фактично до 14 січня повністю боєздатними були лише 5 літаків А-50. Вартість одного такого літака оцінюється в середньому в 400 млн дол., але з урахуванням їхньої рідкості та неможливості виробництва, вона набагато більша й якщо я скажу, що її можна збільшити в 2 рази, то навряд чи помилюся", - пише Коваленко.

Літак Іл-22

Літак Іл-22 - це повітряний командний пункт зі спецзв'язком, літак-ретранслятор радіозв'язку армійського (фронтового) рівня, що забезпечує стабільність управління військами. Проводився у модифікації "М" з 1971 року, з подальшими модернізаціями.

Як зазначив експерт, в даний час виробництво Іл-22 в РФ неможливе, оскільки припинено було ще у 1978 році. На сьогодні функціональних Іл-22 різних модифікацій у складі ВКС РФ – 14 бортів.

"Обидва ці літаки відіграють дуже важливу роль як в управлінні підрозділами РОВ на всьому театрі бойових дій в Україні, так й отриманні своєчасної розвідувальної інформації. І найцікавіше те, що саме А-50 відповідає за виявлення ракетних загроз, які могли б бути небезпечними для цих літаків", - зазначив Коваленко.

Нагадаємо, ввечері 14 січня з'явилися повідомлення про те, що над Азовським морем було збито російський А-50 та пошкоджено Іл-22. 15 січня Генштаб ЗСУ та командування ПС ЗСУ підтвердили знищення та пошкодження двох російських військових літаків в результаті проведеної спецоперації.

Як зазначив авіаційний експерт, провідний науковий співробітник НАУ Валерій Романенко, малоймовірно, що пошкоджений Іл-22 "повернеться у стрій".

"Загалом хвіст літака був весь зрешечений, але такі важливі елементи як двигуни, сервоприводи керма не були пошкоджені. Тому приземлитися він зміг, не все ж вдається знищити. Але, сам літак на 99% буде списаний, бо машина стара, серійне виробництво припинилося наприкінці 70-х років минулого століття. Жодних запасних частин та елементів до цих літаків фактично не зберіглося, а щоб його відремонтувати, треба поновити всю хвостову частину. Простіше зняти з нього те, що ще вціліло і переставити на якийсь інший літак такого типу", - сказав Романенко в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Крім того, варто зазначити, що на борту літака А-50 були досвідчені фахівці, замінити яких непросто – на підготовку піде чимало часу.

Радник міністра оборони Олексій Копитько назвав цей "інцидент" аналогом знищення крейсера "Москва".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк