27.11.2023, 18:23

"Скіфське золото", яке повернулося до України з Нідерландів, завезли на територію Києво-Печерської лаври

Оксана Мовчан | Всі новини автора
акен

"Скіфське золото" після майже 10 років судів повернулося до України з Нідерландів. Нині цінності завезли на територію Києво-Печерської лаври, де у Скарбниці Національного музею України митники ідентифікують скарби.

Про це повідомила ]]>Державна митна служба України]]>, передає Час Пік.

Після майже 10 років судів артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці "Крим: золото й таємниці Чорного моря" в Амстердамі, повернулися до України.

Музей Алларда Пірсона передав їх до Національного музею історії України. Саме там вони зберігатимуться до деокупації Криму.

Як зазначається, вантажівка з 2 694 кг культурних цінностей, відомих під загальною назвою "Скіфське золото" вʼїхала на територію Києво-Печерської Лаври, де в Скарбниці Національного музею України київські митники зроблять ідентифікацію скарбів.

Наразі фахівці обстежують стан 565 артефактів, серед них — античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким дві тисячі років.

"Оскільки колекція набула міжнародного політичного резонансу, її стан і подальша доля будуть відтепер під прискіпливою увагою світу. Це покладає відповідальність на всіх, хто стояв за політичним рішенням щодо повернення колекції в Україну під час війни. Вони мають забезпечити їй безпрецедентну охорону, а також відповідну економічну підтримку Національному музею історії України", — зазначив гендиректор Національного музею історії України Федір Андрощук.

Нагадаємо, що колекцію "Крим. Золотий острів у Чорному морі" виставили в амстердамському музеї Алларда Пірсона в лютому 2014 року, до того як Росія незаконно окупувала Крим. Виставка складається з колекцій п'яти музеїв, один із яких перебуває у Києві, а чотири – на території півострова. Серед понад 560 експонатів виставки — артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, дорогоцінне каміння та мечі стародавніх греків та скіфів.

У грудні 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення повернути експонати Україні, проте 2017 року російська сторона направила апеляцію. У жовтні 2020 року амстердамський суд задовольнив прохання України про відведення судді, який розглядав справу про "скіфське золото", а 22 квітня цього року відбулися вирішальні дебати сторін.

Верховний суд Нідерландів постановив, що "скіфське золото", яке роками було предметом судової тяганини в Нідерландах, має бути повернуте Україні.

Вартість колекції становить близько 10 мільйонів євро.

Пропонуємо до перегляду:

Гурт "FoxBox" презентує свій новий трек "Тікаю" з альбому "Задля тебе".

Кліп створено за сприяння лисичанської студії "Час Пікчерс продакшн". Продюсер проєкту Vit Richer.

Дивіться також:

Читайте також:

У тюрмі Вінниці був ліквідований підпільний кол-центр, який ошукував клієнтів провідного банку України

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк