25.11.2023, 07:29

25 листопада – День пам'яті жертв Голодоморів

фото: Getty Images

Остання субота листопада – пам'ятна дата для українців. У цей день ми згадуємо жертви голодоморів. У 2023 році День пам'яті жертв Голодоморів припадає на 25 листопада.

День пам'яті жертв Голодоморів – щорічний національний пам'ятний день в Україні, який припадає на четверту суботу листопада. Цього дня вшановується пам'ять усіх загиблих під час трьох голодоморів у XX столітті, а також запалюється свічка пам'яті, повідомляє Час Пік.

В Україні було кілька страшних голодоморів: 1921-1923 рр., 1932-1933 рр.р. та 1946-1947 рр. Найтрагічнішим є 1932-1933 рр., який ще називають "штучним".

"Голодомор 1932-1933 років став наслідком поразки Української революції 1917-1921 років та окупації країни більшовиками. Цього року ми вдруге вшановуємо жертв Голодомору в умовах повномасштабної російської агресії. Ми знову маємо справу з російським імперіалізмом, який і не приховує своїх злочинних намірів: знищити Україну та українську ідентичність.

Десятки населених пунктів стерті з лиця землі, тисячі мирних українців стали жертвами обстрілів і бомбардувань, були закатовані й розстріляні. Нині українські воїни, які зупинили навалу і звільнили від ворога безліч населених пунктів, не лише захищають територіальну цілісність і суверенітет України, але і нашу ідентичність, право бути господарями на своїй землі, шанувати власну мову, історію, культуру, героїв", - ]]>йдеться ]]>у повідомленні УІНП.

Український інститут національної пам'яті ініціює акцію "Пам'ятай про жертви Голодомору. Підтримуй тих, хто бореться за Україну".

"Закликаємо вас зігріти своїм теплом і підтримати тих, хто зараз протистоїть ворогу на передовій...

Символом акції стала окопна свічка, адже живий вогонь - це символ пам'яті, це тепло, це надія. Надія на те, що нам вистачить сил вистояти та перемогти. Бо ми – народ-воїн. День пам’яті жертв Голодомору. Запали свічку пам'яті за вбитими голодом. Передай тепло, стань поряд із тим, хто нині бореться, аби більше цього ніколи не сталось", - йдеться у повідомленні.

Традиційно в останню суботу листопада о 16:00 проходить загальнонаціональна хвилина мовчання. Після по всій Україні відбувається акція "Запали свічку", до якої може долучитися кожен. Для цього потрібно поставити символічний горщик із зерном та запалити свічку на своєму вікні.

Верховною Радою України у 2006 році Голодомор був визнаний геноцидом українського народу. У 2023 році Голодомор офіційно визнали геноцидом українського народу 32 країни світу.

Вчені з Інституту демографії та соціальних досліджень заявили, що науково обґрунтована оцінка людських втрат внаслідок Голодомору становить 4,5 мільйона осіб: 3,9 млн – внаслідок надсмертності, та 600 тисяч – ненароджені немовлята. З голоду померло 13% населення нашої країни.

Ініційовану Україною Декларацію на честь трагічного 90-річчя Голодомору 1932-1933 років в ООН підписали 55 держав-членів ООН та делегація ЄС. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Пропонуємо до перегляду:

Гурт "FoxBox" презентує свій новий трек "Тікаю" з альбому "Задля тебе".

Кліп створено за сприяння лисичанської студії "Час Пікчерс продакшн". Продюсер проєкту Vit Richer.

Дивіться також:

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк