22.11.2023, 12:12

"Скіфське золото" повертається в Україну: Нідерланди та Україна досягли офіційних домовленостей

"Скифское золото" возвращается в Украину

МКІП та Музей Алларда Пірсона домовились про повернення музейних предметів державної частини Музейного фонду України з чотирьох кримських музейних установ, які з 2014 року експонувалися на виставці "Крим – золотий острів у Чорному морі" у Нідерландах.

Міністерство культури та інформаційної політики України та археологічний музей Амстердамського університету Алларда Пірсона домовилися про повернення в Україну низки предметів із музеїв окупованого Криму, зокрема так званого "скіфського золота". Про це ]]>повідомляється ]]>на сайті Мінкульту, передає Час Пік.

В Україну повернуться артефакти з колекцій Кримських республіканських установ "Центральний музей Тавриди", "Керченський історико-культурний заповідник", "Бахчисарайський історико-культурний заповідник" і Національного заповідника "Херсонес Таврійський".

Нідерланди не стягуватимуть кошти за зберігання музейних артефактів протягом девʼяти років. Документ про це підписали т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв та виконувач обовʼязків директора університетської бібліотеки Амстердамського університету доктор Фред Вірмен. 

"Повернення артефактів особливого історичного та культурного значення – це знаковий та багатогранний процес. Він об’єднує правові, музейні, дипломатичні та логістичні аспекти. Ми з нетерпінням чекаємо повернення колекцій, одна з яких відома як «скіфське золото», додому в Україну", – зазначив Ростислав. Карандєєв.

Скифское золото возвращается в Украину

Нагадаємо, у 2021 році Апеляційний суд в Амстердамі ухвалив повернути Україні "скіфське золото" з музеїв анексованого Криму, яке зараз знаходиться у Нідерландах. Таким чином суд підтвердив попереднє рішення окружного адміністративного суду столиці Нідерландів від 14 грудня 2016 року. У Москві заявили, що колекція має бути повернена РФ.

Пропонуємо до перегляду:

Гурт "FoxBox" презентує свій новий трек "Тікаю" з альбому "Задля тебе".

Кліп створено за сприяння лисичанської студії "Час Пікчерс продакшн". Продюсер проєкту Vit Richer.

Дивіться також:

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк