28.10.2023, 14:57

28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників

28 октября – День освобождения Украины от фашистских захватчиков

В Україні 28 жовтня відзначають День визволення від німецько-фашистських загарбників. Цього дня традиційно вшановують пам'ять воїнів, які загинули у боях за визволення України.

Цей день було засновано указом президента України Віктора Ющенка "Про День звільнення України від німецько-фашистських загарбників" від 20 жовтня 2009 року "з метою всенародного святкування звільнення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу та жертовності українського народу у Другій світовій війні", повідомляє Час Пік.

Цього дня традиційно вшановують пам'ять воїнів, які загинули у боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій фашистських окупантів.

Інститутом національної пам'яті було рекомендовано замінити термін "звільнення фашистських загарбників" на "вигнання нацистських окупантів з України".

Битва за визволення України тривала з грудня 1942 року. Більшість областей сучасної України перебували під німецькою окупацією від двох до трьох років. 28 жовтня 1944 р. завершилося звільнення України від фашистських загарбників.

Завершилося вигнання нацистських оккупантів з України повним витісненням угорських та німецьких військ із західного регіону нинішньої України – Закарпаття, внаслідок здійснення Східно-Карпатської наступальної операції радянськими з'єднаннями Четвертого та Першого Українських фронтів.

Вигнання нацистських окупантів з українських територій стало можливим завдяки участі українців у лавах Червоної армії та українського визвольного руху (ОУН та УПА).

За статистичними даними, внаслідок Другої світової війни було зруйновано майже 700 українських міст та 30 тис. сіл, спалено близько 320 тис. господарств. Без житла залишилося понад 10 млн. осіб. За дослідженням Українського інституту національної пам'яті, втрати України під час Другої світової війни - від 8 до 10 млн осіб (включаючи вбитих, померлих від голоду та хвороб, жертв концтаборів, депортованих тощо).

Пропонуємо до перегляду:

Цей епізод присвячений "золотим рукам" та чавунним головам "видатних" науковців країни-агресора, які днями й ночами втілюють у життя "передові технології" розпилу грошей.

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Наступний епізод анімаційного серіалу "Хробаки" розповідає про незламну боротьбу “бойових” комарів, бліх та гусаків з російськими загарбниками. Ви побачите всю правду без купюр про те, як “біомутанти” під керівництвом розвідки України взяли під повний контроль все, що відбувається на Росії, а її громадяни навіть не підозрюють про це…

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк