17.09.2023, 11:23

В Україні відзначають День рятівника

В Украине отмечают День спасателя

В Україні 17 вересня відзначається професійне свято всіх працівників ДСНС – День рятівника.

Свято було встановлено указом третього президента України Віктора Ющенко від 12 вересня 2008 року на підтримку ініціативи громадськості та Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, повідомляє Час Пік.

День рятувальника традиційно відзначають аварійно-рятувальні служби, пожежна охорона, інші спеціальні формування пожежної служби.

Наразі всі рятувальники України підпорядковуються Державній службі з надзвичайних ситуацій, в обов’язки якої входить забезпечення реалізації державної політики у сферах цивільного захисту, захист населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникненню, ліквідація надзвичайних ситуацій, гасіння пожеж, пожежна та техногенна безпеки, діяльність аварійно-рятувальних служб, а також профілактика травматизму невиробничого характеру.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну професія рятувальника набула особливого значення.

Сьогодні українські рятувальники беруть участь у ліквідації наслідків російських обстрілів та гасінні пожеж, у розмінуванні української землі та знищенні боєприпасів, що не розірвалися. Вони рятують людей з-під завалів та доставляють гуманітарну допомогу на деокуповану та прифронтову територію, відновлюють критичну інфраструктуру.

"За щоденною роботою працівників Держслужби з надзвичайних ситуацій — уже тисячі врятованих після російських обстрілів людських життів, понад 100 тисяч ліквідованих пожеж, більш як 430 тисяч знешкоджених вибухонебезпечних предметів.

Я дякую всім, хто рятує, за те, що ви даєте такий взірець – взірець самовідданості й зосередженості на інтересах держави та людей.

З Днем рятівника!", - привітав рятувальників із професійним святом президент України Володимир Зеленський.

За даними МВС України, з початку російського повномасштабного вторгнення 435 українських рятувальників відзначено державними нагородами, трьом – присвоєно звання Героя України. 287 працівників ДСНС було поранено під час виконання службових обов'язків, 80 українських рятувальників загинуло.

Пропонуємо до перегляду:

Восьмий епізод анімаційного серіалу "Хробаки" присвячений незламній боротьбі “бойових” комарів, бліх та гусаків із російськими загарбниками. Ви побачите всю правду без купюр про те, як “біомутанти” під керівництвом розвідки України взяли під повний контроль все, що відбувається на Росії, а її громадяни навіть не підозрюють про це…

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: