24.08.2023, 07:37

24 серпня – День Незалежності України

24 августа - День Независимости Украины

В Україні 24 серпня святкують День Незалежності. Цього року День Незалежності України ми вдруге зустрічатимемо в умовах повномасштабної війни.

Сьогодні, 24 серпня, Україна святкує День Незалежності. У 2023 році ми відзначаємо 32 роки незалежності України, повідомляє Час Пік.

День Незалежності України відзначається на честь ухвалення Верховною Радою УРСР у 1991 році "Акту проголошення незалежності України" – політико-правового документа, що засвідчує новий статус Української держави. Саме ця подія стала відправною точкою для відліку народження нової держави, а також набуття Україною своєї свободи та незалежності.

Після розпаду СРСР республіки, що входили до його складу, почали проголошувати свою незалежність. 16 липня 1990 року Верховна Рада РРФСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Цього ж дня парламент ухвалив рішення про те, що День Незалежності України відзначатиметься 16 липня.

17 березня 1991 року було проведено референдум та республіканське опитування на тему, чи згодні громадяни країни, щоб Україна була у складі Союзу Суверенних Республік на підставі Декларації про державний суверенітет України. Позитивно відповіли 80% опитаних, тому 16 липня з'явилося у переліку святкових днів внаслідок відповідних змін до Кодексу законів про працю УРСР.

Через місяць після цього стався "серпневий путч" - спроба позбавити владу Михайла Горбачова та повернути колишній державний устрій. Внаслідок цього 24 серпня 1991 року Верховна рада УРСР скликала надзвичайне позачергове засідання та ухвалила постанову про проголошення незалежності України, а також "Акт проголошення незалежності України", який 1 грудня 1991 року підтвердив народ на всеукраїнському референдумі.

20 лютого 1992 року Верховна Рада перенесла святкування Дня Незалежності з 16 липня на 24 серпня.

До повномасштабного вторгнення РФ в Україну День Незалежності завжди був вихідним днем. Але зараз у країні запроваджено військовий стан. У більшості областей України День Незалежності пройде без масових зборів та гучних святкувань.

У рамках відзначення Дня Незалежності 24 серпня монумент "Батьківщина-мати" у Києві та інші знакові місця підсвітлять кольорами Державного Прапора, а у Національному заповіднику "Софія Київська" священики всіх церков молитимуться за Україну. Крім того, на Хрещатику пройде виставка знищеної російської військової техніки.

Водночас влада закликала українців бути особливо пильними цього тижня, дотримуватися заходів безпеки та реагувати на сигнали повітряної тривоги.

Президент України Володимир Зеленський привітав українців із Днем Незалежності. Відео записано на тлі муралу з Олександром Мацієвським – укринським воїном, який перед розстрілом сказав "Слава Україні!" в обличчя російських катів.

Пропонуємо до перегляду:

Лисичанська студія анімації "Час Пікчерс продакшн" в колаборації з гуртом FoxBox до Дня Незалежності України презентують кліп нової пісні "Задля тебе". У цей непростий для всіх українців час дуже важливо оберігати один одного, не забувати казати про свої почуття тим, хто поряд, підтримувати наших мужніх воїнів на лінії вогню та не соромитися висловлювати свою любов до рідної країни. Українці вже показали, що разом ми – сила! І перемога обов’язково буде за нами!

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк