11.04.2024, 16:42

Безпрецедентне рішення: Європарламент вирішив не фінансувати Раду ЄС, поки Україні не дадуть нові Patriot

Оксана Мовчан | Всі новини автора
фячіцув

Європейський парламент відмовився голосувати за фінансування Ради Євросоюзу, поки Україна не отримає 7 додаткових систем протиповітряної оборони Patriot.

Про це повідомив колишній прем'єр-міністр Бельгії та євродепутат Гі Верхофстадт у своєму ]]>Twitter]]>, передає Час Пік.

Під час виступу у Європейському парламенті депутат з фракції Renew виніс пропозицію прибрати з порядку денного питання щодо затвердження бюджету Європейської Ради до тих пір, поки країни ЄС не забезпечать Україну додатковими комплексами ППО Patriot. Він зауважив, що країни Євросоюзу мають більше ста таких систем, тоді як Україна потребує лише семи.

Ініціатива отримала підтримку 515 парламентарів, тоді як лише 62 виступили "проти".

"Парламент відмовляється виконувати бюджет Ради, поки Європейська рада не ухвалить рішення про підтримку України додатковими протиракетними комплексами Patriot", - написав Верхофстадт у соцмережах.

Нагадаємо, Україна отримала від партнерів американський ЗРК Patriot. Зокрема, завдяки цій системі вдається збивати аеробалістичні ракети "Кинджал" та інші балістичні ракети, які росіяни запускають по нашій країні.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що для того, аби повність закрити Україну, потрібно 25 систем Patriot по 6-8 батарей.

При цьому міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна знайшла 100 вільних Patriot у світі, але спочатку хоче отримати сім для захисту від російських ракет.

Читайте також:

Зеленський прибув до Литви з офіційним візитом для участі у саміті "Тримор'я"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк