03.04.2024, 11:18

Створення трибуналу для РФ за злочини проти України підтримали 44 країни світу

Оксана Мовчан | Всі новини автора
фяйцічс

Представники 44 країн підтримали ідею створення спецтрибуналу для Росії за злочини, які були скоєні проти України під час загарбницької війни.

Про це, з посиланням на ]]>пресслужбу]]> уряду Нідерландів, передає Час Пік.

Відповідну декларацію було ухвалено за підсумками конференції "Відновлення справедливості для України". Загалом у конференції брали участь 57 країн.

Документ підтримали 44 країни. Серед них: країни-члени ЄС, Канада, Грузія, Японія, Молдова, Нова Зеландія, Велика Британія, США.

"Ми підтверджуємо рішуче засудження актів агресії з боку РФ проти України; ці акти, включаючи спробу незаконної анексії регіонів України, є кричущими порушеннями Статуту ООН є порушенням міжнародного права, що тягне за собою державну відповідальність РФ, загрожують міжнародному миру і безпеці, ставлять під сумнів повагу до міжнародного порядку, заснованого на правилах, і підривають демократичні цінності", - йдеться у декларації.

Глава МЗС Нідерландів під час виступу на конференції привітала створення Міжнародного реєстру збитків. За її словами, станом на вечір 2 квітня було отримано понад 100 позовів про компенсацію.

Вони підтвердили, що підтримують роботу зі створення спецтрибуналу для розслідування воєнних злочинів росіян та їх судового переслідування. Крім того, країни-учасниці наголосили на обов'язку РФ нести правові наслідки всіх її протиправних дій в Україні або проти України, включно з відшкодуванням збитків. У декларації підтримують відкриття Реєстру збитків, завданих унаслідок російської агресії.

"Ми підтверджуємо, що російські суверенні активи в наших юрисдикціях залишаться замороженими в повному обсязі доти, доки Російська Федерація не припинить агресії й не заплатить за шкоду, якої вона завдала Україні. Ми підтримуємо обговорення в межах міжнародної спільноти питання про можливе використання заморожених російських суверенних активів і доходів від них на користь України", – заявили учасники конференції.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 3 квітня подякував у ]]>Х ]]>учасникам заходу, наголосивши на дедалі більшій підтримці ідеї спецтрибуналу.

"Два роки тому всі категорично відкидали ідею створення спеціального трибуналу зі злочину російської агресії проти України. Рік тому здавалося, що вона загрузла в суперечках між державами. Сьогодні більшість із них має чітке розуміння, що альтернативи створенню повноцінного трибуналу немає", – написав він.

Читайте також:

На Тайвані стався потужний землетрус: є загроза цунамі, руйнування та жертви

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк