02.04.2024, 22:27

Фонд підтримки для України: Генсекретар НАТО запропонував довгострокове рішення

Оксана Мовчан | Всі новини автора
йфячіц

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пропонує створити спеціальний фонд на 100 млрд доларів для військової допомоги Україні в рамках пакета, який мають підписати лідери країн-членів Альянсу на саміті у Вашингтоні. 

Про це пише]]> Bloomberg]]> з посиланням на анонімне джерело, передає Час Пік.

За інформацією джерела, пропозиція поки що знаходиться на етапі обговорення членами Альянсу. Зокрема питання викликають механізми розподілу внесків та невизначеність щодо того, чи враховувати двосторонню допомогу Україні в загальній сумі.

На думку інсайдера, пропозиція Столтенберга ще зазнає змін, перш ніж її підтримають усі 32 країни-члени Альянсу.

У повідомленні також йдеться, що НАТО може взяти на себе оперативні обов’язки Контактної групи оборони України, яку очолює США. Ця група координує постачання зброї для ЗСУ, яка надходить майже з пів сотні країн. В разі ухвалення цього рішення структура буде незалежною від потенційних політичних коливань після президентських виборів у США, що відбудуться за сім місяців.

Якщо пропозиція Генсека НАТО буде прийнята, альянс змінить модель поведінки й відіграватиме більш активну роль у підтримці України. До цього часу НАТО намагався зберігати певну дистанцію, щоб його дії не були розцінені як участь у збройному конфлікті.

Офіційно в НАТО ці повідомлення не коментували.

Читайте також:

Мобілізація з 25 років і не тільки: Зеленський затвердив зміни щодо військовозобов'язаних

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк