02.04.2024, 11:50

Удар по НПЗ та заводу зі збирання безпілотників: що відомо про атаку БПЛА на Татарстан

что известно об атаке БПЛА на Татарстан

Влада Татарстану (РФ) заявила, що вранці 2 квітня зазнали атаки БПЛА підприємства у містах Єлабуга та Нижньокамськ. Вперше з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну українські дрони атакували Татарстан.

Вранці 2 квітня невідомі безпілотники атакували підприємства в Єлабузі та Нижньокамську в Республіці Татарстан (РФ). Відомо про щонайменше шістьох постраждалих, повідомляє Час Пік з посиланням на російські ЗМІ.

Як повідомляють місцеві жителі, рано-вранці пролунали вибухи на території особливої економічної зони "Алабуга", яка розташована за 10 км від міста Єлабуга. В ОЕЗ "Алабуга" РФ налагодила виробництво аналогів іранських безпілотників "Shahed", які росіяни маркують під "Герань-2".

Влітку 2023 р. голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у Facebook ]]>повідомляв ]]>про зведення в Єлабузі виробничого поселення, де здійснюється промисловий збір дронів іранської розробки "Шахед".

"Алабуга – місто вбивць?"

Обсяги нарощуються з кожним днем, що говорить про значущість даного виробництва у подальших військових планах Росії...

Внаслідок журналістських розслідувань, які стали з'являтися останнім часом, виявляються численні факти примусу іноземних учнів навчальних закладів Алабуги до робіт на лінії зі збирання "Шахедів"...", - ]]>написав ]]>Чубаров.

Голова Татарстану Рустам Мініханов заявив, що "технологічний процес підприємств не порушений", але є пошкодження комплексу з восьми хостелів для співробітників та студентів "Алабуга Політех". Також відомо, що в результаті атаки безпілотників постраждало 6 людей, троє з них госпіталізовані.

Метою атаки безпілотників у російському Татарстані 2 квітня був завод зі збирання дронів "Shahed". Про це ]]>повідомляє ]]>"РБК-Україна", посилаючись на джерело у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. У ГУР підтвердили, що це операція українських спецслужб.

"Внаслідок удару ]]>є значні руйнування ]]>виробничих потужностей", – додав співрозмовник видання.

атака БПЛА на Татарстанатака БПЛА на Татарстан

Також російські ЗМІ повідомляють, що безпілотник атакував нафтопереробний комплекс у місті Нижньокамськ. Йдеться про НПЗ "ТАНЕКО". Повідомляється, що після удару виникла пожежа. Є інформація про трьох постраждалих.

"ТАНЕКО" входить до десятка найбільших НПЗ Росії. Обсяг переробки НПЗ становить понад 16 мільйонів тонн нафти на рік.

"За попередніми даними, дрон влучив в одну з установок. Офіційної інформації поки немає", - повідомляє Telegram-канал "Baza".

РосЗМІ пишуть, що до Татарстану прилетів безпілотник "UJ-22 Airborne" - ударний комплекс, розроблений українською компанією "Ukrjet".

"Це безпілотний ударний комплекс, розроблений українською компанією "Ukrjet". На борту не менше 20 кг вибухівки, розмах крил - 4,6 метра, дальність польоту - до 800 км. На озброєнні ЗСУ він з 2020 року", - пише Telegram-канал "Mash". Варто відзначити, що дрони пролетіли понад 1000 км...

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк