21.03.2024, 11:20

"Ми не зволікатимемо з цим": Джонсон пообіцяв перейти до розгляду питання про допомогу Україні

Джонсон пообещал перейти к рассмотрению вопроса о помощи Украине

Пріоритетом Конгресу є узгодження бюджету уряду. А оскільки бюджет уряду США на 2024 рік фактично узгоджено, незабаром конгресмени розглянуть пакет допомоги Україні та партнерам.

До пакету допомоги Україні та партнерам перейдуть вже найближчим часом. Про це під час прес-конференції 20 березня заявив спікер Палати представників США, республіканець Майк Джонсон, повідомляє Час Пік з посиланням на західні ЗМІ.

"Ми були дуже послідовними, дуже непохитними для того, щоб профінансувати наш уряд. Це були жорсткі переговори. Але тепер, коли цей процес закінчився, як я й казав раніше, наша увага перейде до питання додаткового фінансування... Зробивши це, тепер ми переведемо увагу на додаткову допомогу, і не зволікатимемо з цим...

Я не говорив конкретно про механізм фінансування України. Ми говоримо про цілий пакет додаткового фінансування партнерам. Незалежно від того, будуть йти окремо або як пакет. Усі ці речі обговорюються. Я думаю, що в свідомості людей існує велика різниця між летальною допомогою для України та гуманітарним компонентом. Також зараз роворять про те, що ми називаємо актом REPO – законопроєкт щодо можливості використовувати активи російських олігархів і таким чином платити для підтримки України, а потім обговорюється концепція позики", - цитує Джонсона "Голос Америки".

У той же час, кінцеві дати – ухвалення бюджету та розгляд питання допомоги союзникам – Джонсон не назвав.

Нагадаємо, Конгрес США має схвалити бюджет до 22 березня, інакше може статися так званий шатдаун. Після 22 березня у засіданнях Палати представників розпочинається перерва - двотижневі Великодні канікули, тому до питання допомоги Україні та іншим партнерам, ймовірно, законодавці перейдуть не раніше 8 квітня.

Радник президента США Джо Байдена з питань національної безпеки 20 березня здійснив неоголошений візит до Києва. Салліван зробив низку заяв. Він запевнив, що Конгрес проголосує за виділення Україні 60 млрд дол. допомоги, включаючи новий пакет військової допомоги на 300 млн дол.

Також він сказав, що США вірять в Україну, а Україна має вірити в США, й зазначив, що Байден і його команда "роблять усе можливе для ухвалення такого необхідного пакету допомоги". Він додав, що США працюватимуть з рештою світу - коаліцією з понад 50 країн, для відправки ще більшої кількості зброї в Україну.

"Ми впевнені, що досягнемо цього, що ми забезпечимо цю допомогу Україні...

І я сьогодні хочу сказати вам, що ми віримо у вас. Ми віримо в те, що ви переможете. Що ви побудуєте світліше майбутнє для України, міцнішу демократію, стійку країну, яка буде здатна відбити майбутні агресії. Ми будемо вашим партнером в усіх цих вимірах. Також ви маєте вірити у Сполучені Штати. Ми були пліч-о-пліч із вами від початку цієї війни. Ми надали величезну підтримку. І продовжуємо робити це щодня в ті способи, у які ми можемо...", - заявив Джейк Салліван на спільному ]]>брифінгу ]]>з керівником ОП Андрієм Єрмаком.

Джейк Салливан и Андрей Ермак на совместном брифинге, март 2024г.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк