19.03.2024, 20:26

Підсумки зустрічі у форматі "Рамштайн": чого чекати від союзників

Марина Гончар | Всі новини автора
рамштайн

Сьогодні, у Німеччині, відбулася зустріч союзників "Рамштайн - 20". На ній обговорювалися термінові потреби Сил оборони у зброї, а також було анонсовано нові пакети допомоги.

Час Пік розповість про підсумки двадцятого "Рамштайну".

НІМЕЧЧИНА

Німецький міністр оборони Борис Пісторіус анонсував новий пакет допомоги на 500 млн євро.

"Це "німецький пакет". Німеччина також підтримає захист України від російської агресивної війни у короткостроковій перспективі з подальшими постачаннями боєприпасів", - зазначив він.

Планується, що в рамках цього пакету Німеччина надасть 10 тисяч артилерійських снарядів із запасів Бундесверу. Крім того, сюди увійдуть 100 бойових машин піхоти та 100 транспортних автомобілів.

Як пише dpa, із цим пакетом загальна допомога Берліна у 2024 році досягає 7 млрд євро. До цієї суми також входять кошти, виділені на чеську ініціативу із закупівлі снарядів. Таким чином, німецька сторона профінансує закупівлю 180 тисяч снарядів. Також стало відомо, що уряд замовить ще 100 тисяч снарядів у німецької промисловості. Останні два пункти - це середньо- та довгострокова допомога.

Зазначимо, сьогодні перед засіданням Пісторіуса питали про те, чи може Україна розраховувати на новини про авіаційні ракети Taurus з дальністю дії близько 500 км, але той відповів, що "новин немає". Достатня кількість артилерійських боєприпасів, реактивна артилерія більшої дальності та ППО є "справді екзистенційними питаннями", додав він.

Як заявив канцлер Олаф Шольц, військова допомога стане найважливішим посланням до Путіна. За його словами, той має знати, що надія на втому від України є хибною і "він не повинен розраховувати на те, що в США буде обрано президента, який поховає Україну".

ФІНЛЯНДІЯ

Фінський міністр оборони Антті Хакканен оголосив, що на зустрічі з начальником Генштабу Чехії Карелом Ржекою обговорював чеську ініціативу щодо закупівлі сотень тисяч боєприпасів для України.

"Фінляндія бере участь у цій ініціативі, виділивши 30 мільйонів євро", - зазначив він.

Напередодні президент Румунії Клаус Йоханіс схвалив транзит бойових катерів, які Фінляндія передала Україні. Кількість та конкретний тип суден не розголошується. Також повідомляється, що підготовку на румунській території пройдуть близько 50 військових з України.

БЕЛЬГІЯ

Минулого тижня уряд Бельгії дав зелене світло на великий пакет допомоги для України. Як заявила міністерка оборони Людовін Дендондер, пакет на додаткові 412 млн євро складатиметься з трьох частин.

Повідомляється, що у співпраці з Нідерландами будуть передані три протимінні кораблі класу Alkmaar. Бельгія бере на себе базову підготовку особового складу у військово-морській академії, технічне обслуговування тральників, щоб гарантувати їхню морехідність та працездатність, а Нідерланди - навчання екіпажів на місцях.

Друга частина передбачає закупівлю броньованих машин швидкої допомоги у рамках спільної ініціативи країн Бенілюкса. Повідомляється, що перед передачею їх мають намір модернізувати. Крім того, планується спільна закупівля розвідувальних дронів та передача близько 300 бронемашин Lynx Light Multirole Vehicle (LMV).

Як пишуть ЗМІ, це армійські багатоцільові броньовані автомобілі італійського виробництва Iveco LMV. Основні функції - розвідка, патрулювання, забезпечення зв'язку, супровід та службове обслуговування. На машині може бути встановлене різне кулеметне озброєння.

Найбільша частина пакета - на 373,1 млн євро - піде на постачання артилерійських боєприпасів із бельгійських запасів, а також через міжнародні групові закупівлі.

ДАНІЯ

Минулого тижня Данія анонсувала пакет на 330 млн доларів. До нього увійдуть самохідні артилерійські установки Caesar, самохідні 120-мм міномети та боєприпаси до них. Також повідомлялося, що гаубиці Caesar надаються у співпраці з Францією, а 155-мм снаряди - з Естонією та Чехією.

"Артилерійські та мінометні системи мають великий попит з боку України. Цим пакетом допомоги ми вносимо істотний внесок у боротьбу за свободу України… Допомога надана у співпраці з нашими союзниками та посилає важливий сигнал про те, що ми підтримуємо Україну на широкому фронті", - казав данський міністр оборони Троельс Лунд Поульсен.

США

Також минулого тижня Білий дім виділив пакет на 300 млн доларів - перший із грудня минулого року. До нього ввійшли:

  • зенітні ракети-перехоплювачі
  • ракети GMLRS до реактивних систем HIMARS
  • 155-мм артилерійські снаряди (включаючи осколково-фугасні та касетні)
  • 105-мм артилерійські снаряди
  • 84 протитанкові комплекси

Як заявив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван, цього пакета вистачить на кілька тижнів. Допомога стала можливою через економію коштів у контрактах. Відомо, що Пентагон має ще близько 4 млрд доларів на зброю для України зі своїх складів, проте Вашингтон не поспішає використовувати це фінансування, оскільки не залишилося грошей на поповнення запасів.

Спікерка Пентагону Сабріна Сінгх попередила, що березневий пакет був унікальним і можливості повторити його не буде. Подальша підтримка України залежить від того, коли Конгрес США проголосує за багатомільярдну допомогу. Очікується, що 60 млрд доларів можуть розблокувати у березні чи квітні. Однак республіканці в Конгресі серйозно розглядають надання частини запитуваних адміністрацією Джо Байдена коштів у вигляді безвідсоткових кредитів, а не грантів, як було раніше. Відповідно, для цього ще мають підготувати новий законопроєкт.

Читайте також: "Позаштатна ситуація": У Росії загорівся і затонув траулер "Капітан Лобанов"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк