19.03.2024, 12:48

ЄC введе мита на зерно з РФ та Білорусі, — FT

Оксана Мовчан | Всі новини автора
фйц

ЄС готується ввести мита на імпорт зерна з Росії та Білорусі. Це стане першим обмеженням на продовольчі товари після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Про це повідомило видання ]]>Financial Times]]>, передає Час Пік.

Очікується, що найближчими днями Європейська комісія запровадить мито в розмірі 95 євро за тонну зернових із Росії й Білорусі.

Крім того, за даними FT, тарифи в розмірі 50% також будуть встановлені на насіння олійних культур і продукти, отримані від них.

Минулого тижня після переговорів прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска і президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн у ЄС анонсували пропозиції щодо обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції з Росії.

"Обидва лідери також обговорили подальші заходи щодо врегулювання ситуації на ринку зерна й імпорту зерна з Росії. У цьому контексті Єврокомісія оцінює можливість запровадження обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції з Росії до Євросоюзу. На цій основі Єврокомісія незабаром виступить із пропозицією", – йшлося у повідомленні пресслужби Єврокомісії за підсумками переговорів.

Брюссель визнав, що фермери стикаються зі зростанням невизначеності, зокрема через війну Росії проти України.

Перед цим, 7 березня, Сейм Польщі закликав Єврокомісію запровадити обмеження щодо імпорту в ЄС сільськогосподарської продукції з Росії та Білорусі.

У резолюції йшлося про те, що імпорт продовольства і сільськогосподарської продукції з Росії і Білорусі продовжує приносити "величезні доходи" виробникам, торговцям і бюджетам цих країн.

Водночас у Сеймі наголосили на необхідності вжиття заходів для захисту "чутливих секторів" ринку від надмірного імпорту з України й очікують, що Єврокомісія "терміново розпочне роботу, спрямовану на якнайшвидше повернення до застосування у торговельних відносинах з Україною виключно норм, що випливають з Угоди про асоціацію між ЄС та Україною".

Читайте також:

У Польщі здійснив аварійну посадку розвідувальний безпілотник ВПС США

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк