12.03.2024, 22:54

Ілон Маск готується до запуску найпотужнішої ракети SpaceX, що відправить людей на Марс

Марина Гончар | Всі новини автора
ракета

Власник компанії SpaceX Ілон Маск неодноразово заявляв про свої плани щодо створення першої повноцінної постійної колонії на Марсі. Згідно з нещодавньою заявою, третій випробувальний політ має відбутися у четвер, 14 березня.

Для реалізації цієї амбітної ідеї було створено найпотужнішу у світі ракету Starship. Про це повідомили у виданні ]]>Universe Today]]>, передає Час Пік.

Найпотужніша у світі та перша подібна повністю багаторазова ракетна система Starship готується до третього випробувального польоту, який має розпочатися, як і два минулі рази, на космодромі SpaceX на півдні штату Техас, США.

Перші два випробувальні польоти, у квітні та листопаді минулого року, закінчилися невдало. Якщо Федеральне управління цивільної авіації США видасть компанії Ілона Маска дозвіл на політ, то третє випробування Starship має відбутися 14 березня.

Торік, у квітні, ракета успішно злетіла зі стартового майданчика, однак тоді не відбулося розділення двох частин системи, і вона почала падати. Інженери місії ухвалили рішення активувати вибухівку на борту ракети, щоб уникнути катастрофи під час падіння.

Після цього ракета Starship пройшла модернізацію і на стартовому майданчику опинилися два нових прототипи, які й склали нову версію ракети. У листопаді 2023 року нові випробування розпочалися значно краще — відбулося розділення частин Starship, але знову були виявлені технічні неполадки й все закінчилося вибухом.

У повністю зібраному вигляді ракета Starship має висоту 122 метри. Вона призначена для доставляння вантажів на навколоземну орбіту, а також вантажів і людей на Місяць і Марс. Зокрема, на навколоземну орбіту ракета зможе виводити до 165 тонн корисного навантаження.

Читайте також: В РФ під час навчального польоту розбився військовий літак Іл-76: є загиблі

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк