23.01.2024, 11:22

РФ використовує Радбез ООН для пропаганди та просування інформаційних операцій - ISW

Лавров на заседании Совбеза ООН / AP Photo: Eduardo Munoz Alvarez

Росія продовжує використовувати свою позицію в Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй як зброю для пропаганди та просування інформаційних операцій.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров 22 січня виступив на засіданні Ради безпеки ООН, яке скликала сама Росія. Лавров виступив із гучними заявами щодо України з метою переконати міжнародних партнерів припинити постачати зброю в Україну. Про це ]]>йдеться ]]>в аналітичному звіті Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

Лавров звинуватив Захід у відмові від переговорів, стверджуючи, що Москва завжди "була готова до діалогу". Як зазначили аналітики ISW, при цьому Лавров уточнив, що РФ зацікавлена лише у переговорах, які призведуть до усунення нинішнього українського уряду від влади. Це підтверджує той факт, що Росія, як і раніше, офіційно прагне зміни режиму в Україні.

"Лавров продовжував заперечувати незалежність та суверенітет України, хибно стверджуючи, що український народ не зацікавлений у війні проти Росії й що Захід підштовхує Україну до продовження війни. Лавров порадив Заходу зрозуміти, що "формула миру" президента України Володимира Зеленського - це шлях у нікуди", стверджуючи, що "чим раніше Захід це усвідомить, тим краще буде й для України, й для Заходу. Лавров також заявив, що "якщо Україна припинить бойові дії, сотні тисяч "українських життів буде врятовано", - йдеться у звіті ISW.

Під час засідання Ради безпеки ООН глава МЗС РФ також заперечував відповідальність Кремля за побоювання, що Росія може напасти на НАТО у майбутньому, "ігноруючи нещодавні офіційні заяви Кремля, які породили ці побоювання".

"Лавров стверджував, що Захід просуває ідею про те, що Росія в майбутньому нападе на країни Балтії, Польщу та Фінляндію, щоб "вимагати гроші" у західних держав для допомоги Україні. Проте кремлівські чиновники, зокрема президент Росії Володимир Путін, продовжують послідовно погрожувати державам-членам НАТО, а пов'язані з Кремлем суб'єкти, зважаючи на все, намагаються посіяти нестабільність та створити інформаційні умови для можливих майбутніх агресивних дій Росії проти членів НАТО та інших пост-членів НАТО", - йдеться у звіті ISW.

Лавров також цинічно звинуватив українські сили у завданні ударів по окупованій Росією території України. За його словами, українські сили використовують поставлену Заходом зброю для завдання ударів по цивільних об'єктах, у тому числі, під час ударів по окупованому Донецьку 21 січня.

"Лавров також намагався применшити різні військові злочини та злочини проти людяності, які російські окупаційні сили та окупаційна адміністрація вчиняють в Україні, стверджуючи, що українці та росіяни "живуть у мирі та злагоді" в окупованому Криму та на інших окупованих Росією українських територій. Лавров заявив, що "росіяни та українці житимуть точно як брати та добрі сусіди" після того, як Росія досягне своїх цілей у війні в Україні, які, на думку ISW, рівносильні повній капітуляції України та Заходу", - йдеться у звіті ISW.

Як зазначили експерти, ISW регулярно документує, як російські війська та адміністрація на окупованих територіях України "беруть участь у великомасштабних та цілеспрямованих кампаніях етнічної чистки; насильно та незаконно депортують українців, у тому числі дітей, у Росію; й систематично працюють над знищенням української мови, культури, історії та етнічної приналежності".

У звіті ISW наголошується, що прохання РФ про проведення засідання РБ ООН 22 січня для обговорення поставок зброї в Україну та використання Лавровим цієї зустрічі для просування різних інформаційних операцій Кремля, ймовірно, "є спробою узаконити ці кремлівські наративи, просувати їх на світовій арені та переконати міжнародних партнерів України припинити відправку зброї в Україну".

До речі, лише вчора Лавров говорив про "багатостраждальний Донецьк", а сьогодні вранці російські війська завдали ударів по житлових мікрорайонах Києва та Харкова. За попередньою інформацією, внаслідок ракетного удару загинуло 5 й постраждало щонайменше 40 людей.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк