18.01.2024, 10:18

Смертність - 100%: у Китаї створили та випробували новий штам COVID-19

лабораторная мышь

Китайські дослідники заради експерименту, створили мутований штам COVID-19, який показав 100-відсоткову смертність у лабораторних мишей, чиї гени були максимально наближені до людських.

Матеріали дослідження минулого тижня були ]]>оприлюднені]]> у Пекіні, передає Час Пік.

Вірус GX_P2V являє собою мутовану версію вірусу GX/2017, який називають двоюрідним братом COVID-19. Усі миші, заражені вірусом GX_P2V, померли протягом усього восьми днів. Вірус інфікував легені, кістки, очі, трахеї та мізки мишей. За кілька днів до смерті миші швидко втрачали вагу, мали згорблену позу та рухалися вкрай мляво. Найстрашніше, що їхні очі повністю побіліли за день до смерті.

"Це підкреслює ризик поширення GX_P2V на людей та забезпечує унікальну модель розуміння патогенних механізмів вірусів, пов'язаних із SARS-CoV-2", - вважають автори публікації.

Науковий світ відреагував на китайські експерименти. Франсуа Баллу, експерт з епідеміології Інституту генетики Університетського коледжу Лондона, назвав дослідження "жахливим" та "абсолютно безглуздим з наукового погляду".

"Це жахливе дослідження, абсолютно безглузде з наукової точки зору. Я не бачу нічого цікавого, чого можна було б навчитися шляхом примусового зараження дивної породи олюднених мишей випадковим вірусом. І навпаки, я бачив, скільки всього може піти не так", - написав Баллу в ]]>Twitter (Х).]]>

За його словами, найбільше занепокоєння викликає те, що в матеріалах дослідження не зазначено, яких заходів безпеки було вжито в ході експерименту. І як боротися із вірусом, якщо він "вирветься", невідомо.

Читайте також: Українців попередили про погіршення погоди: що відбуватиметься на вулицях

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: