09.01.2024, 23:36

У Європарламенті ініціювали "історичну" петицію, щоб позбавити Угорщину права голосу

Марина Гончар | Всі новини автора
ук

У Європейському парламенті збирають підписи, щоб позбавити Угорщину права голосу. Кажуть, що через угорського прем'єр-міністра там не можуть ухвалювати рішення.

Про це ]]>повідомив]]> депутат Європарламенту від Фінляндії Петрі Сарвамаа, який ініціював збір підписів, передає Час Пік.

Він стверджує, що через Орбана механізм ухвалення рішень ЄС "просто застряг" і єдиний спосіб відновити його — це позбавити угорського прем'єра права голосу в Раді.

"Водночас ми показуємо, що в ЄС заборонений шантаж", — стверджує європарламентар.

У петиції йдеться, зокрема, про те, що дії Угорщини на засіданні Європейської ради у грудні були спрямовані на зрив процесу ухвалення рішень і що Європейський парламент має вжити заходів. 

За словами депутата, його петиція є "історичною", адже проти Угорщини ще ніколи не розпочинали процедури відповідно до частини 2 статті 7 Договору про Європейський Союз. 

Згідно з цією статтею, у держави, яка постійно порушувала цінності Євросоюзу, можуть тимчасово забрати деякі права, зокрема право на голос у Раді ЄС.

Підписати петицію європарламентарі зможуть до п’ятниці, а потім її передадуть голові Європарламенту Роберті Мецолі.

Нагадаємо, під час ухвалення рішення щодо початку переговорів про вступ України до Європейського Союзу прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан залишив зал голосування.

Згодом Орбан опублікував відео, в якому натякнув, що навмисно покинув зал засідання. Водночас він повторив, що членство України в ЄС — "погане рішення", і Угорщина "не хоче брати в ньому участь". 

Раніше він заявляв, що Україна "перебуває на відстані світлових років від ЄС", і завданням його уряду буде виправлення "помилкової обіцянки" щодо початку переговорів про вступ України до ЄС.

Пропонуємо до перегляду:

Лисичанська студія "Час Пікчерс продакшн" представляє невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом, які іноді дійсно нагадують реалії сьогодення. Але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Дивіться також:

Наступний епізод анімаційного серіалу "Хробаки" присвячений незламній боротьбі “бойових” комарів, бліх та гусаків із російськими загарбниками. Ви побачите всю правду без купюр про те, як “біомутанти” під керівництвом розвідки України взяли під повний контроль все, що відбувається на Росії, а її громадяни навіть не підозрюють про це…

Читайте також: Наймолодший в історії: у Франції призначили нового прем'єр-міністра

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк