19.04.2023, 19:08

"Змусили копати собі могилу": українка розповіла законодавцям США про тортури російських окупантів

Ольга Ранська | Всі новини автора
конгрес сша

Жителька Херсона розповіла законодавцям Палати представників Конгресу США, як з неї знущалися та били російські військові на початку цього року.

Сьогодні в США відбуваються слухання "Викриття злочинів Путіна: докази російських воєнних злочинів та інших звірств в Україні" в комітеті Палати представників із закордонних справ. Слухання покликані привернути увагу законодавців до подій в Україні та наголосити на необхідності переслідування винуватців у злочинах. Американські конгресмени заслухали свідчення українців, постраждалих від російських воєнних злочинів. До законодавців США також звернувся Генеральний прокурор України Андрій Костін.

Одне з таких свідчень описав на своєму сайті телеканал ]]>CNN]]>, передає Час Пік.

57-річна Любов, прізвище якої не розголошується та обличчя не показується, працювала бухгалтером і понад рік жила під російською окупацією. Вона розповіла через перекладача Комітету Палати представників у закордонних справах, що у січні цього року російські військові увірвалися до її будинку, заявивши, що шукають зброю. У результаті вони вилучили "карту України, прапор України, сувенірні магніти із зображенням України та жетон із синьо-жовтою стрічкою, що символізує жертв Другої світової війни".

"Це були їхні докази проти мене", – сказала Любов.

За словами Любові, її відвезли до "камери тортур" й утримували п’ять днів, де її били, змушували роздягатися, різали ножем, погрожували зґвалтуванням і вбивством.

Вона також розповіла, що нелюди виводили її в поле і знову били, приставляли пістолет до голови "та стріляли, ніби страчували", також змушували копати собі могилу. Зрештою солдати її відпустили, "але сказали, що повернуться".

Любов також розказала, що бачила, як катували інших людей, "виводили з чорними поліетиленовими пакетами на головах".

Повернувшись до свого будинку, Любов побачили, що його росіяни пограбували, забравши медалі, які належали її батькові. Їй вдалося втекти з Херсона і потрапити до США до доньки, але вона сподівається, що зможе повернутися в Україну.

"Я розповідаю вам свою історію, і зараз на цих територіях є й інші люди, яких грабують, ґвалтують і б’ють. Ці жахливі злочини мають бути припинені", - сказала Любов.

Документування злочинів: Верховний комісар ООН з прав людини зареєстрував тисячі випадків жертв серед цивільного населення разом із випадками тортур, зґвалтувань і свавільних затримань під час конфлікту в Україні протягом шести місяців, із серпня 2022 року до січня 2023 року, назвавши ситуацію "жахливою".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк