07.04.2023, 19:22

"Пекін намагається всидіти на двох стільцях" - держсекретар США

Альона Тихоненко | Всі новини автора
блінкен

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Китай намагається всидіти на двох стільцях замість того, щоб переконати Росію повернути захоплені українські території. 

Про це повідомляє ]]>РБК-Україна]]> з посиланням на інтерв'ю Ентоні Блінкена для Euronews, передає Час Пік.

Держсекретар США вважає, що увагу варто зосередити на суверенітеті. А саме на поверненні Україні територій, які Росія загарбала і при цьому порушила статут ООН. Натомість, як зазначає Блінкен, Китай сидить на двох стільцях: говорить про те, що він "за мир" і при цьому усіляко підтримує Росію.

"Він хоче намагатися виглядати поборником світу і водночас продовжує підтримувати Росію різним чином - риторично, просуваючи її аргументи в міжнародних інститутах, поширюючи російську пропаганду про агресію, і навіть, як ми вже говорили кілька тижнів тому, розглядає можливість надання Росії допомоги летального характеру", — зауважив Блінкен.

Також держсекретар додав, що Китай має певну впливовість саме завдяки своїм відносинам з Росією, яка стає все більш залежною від Пекіну.

Нагадаємо, що нещодавно посол Китаю Фу Цун розповів, чому Китай привселюдно не засудив війну в Україні, а також назвав слова про "безмежну дружбу" звичайним риторичним прийомом. Тоді він наголосив, що те, що президент КНР не комунікує з Володимиром Зеленським зовсім не означає підтримку Росії у війні.

Читайте також: Експерт назвав умову, за якої Китай може кардинально змінити позицію щодо України

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк