06.04.2023, 20:50

Експерт назвав умову, за якої Китай може кардинально змінити позицію щодо України

китай

Китай зайняв вичікувальну позицію і чекає на те, як закінчиться український контрнаступ. Якщо він виявиться вдалим, то Пекін активніше схилятиме РФ піти на поступки.

Таку думку висловив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко у коментарі "]]>РБК-Україна]]>", передає Час Пік.

"Китай зараз не вживатиме жодних дій, все робитиметься на рівні заяв. Що стосується переговорів, на сьогоднішній день Китай зайняв вичікувальну позицію і він чекатиме, як закінчиться український контрнаступ", - сказав Мусієнко.

За його словами, якщо контрнаступ буде вдалим, то Пекін активніше схилятиме Москву піти на поступки. Однак якщо РФ вдасться утримати окуповані території, Китай діятиме в руслі проросійської політики, щоб залишатися в добрих відносинах із західними країнами, просуваючи дипломатичне вирішення конфлікту.

"Якщо Росії вдасться втриматися на окупованих територіях, а Захід демонструватиме певну нерішучість, тоді Китай займатиме більше проросійської політики. Вони за всім спостерігають, екстраполюють на відносини з Тайванем і відповідно стежать за реакцією Заходу, наскільки він далеко готовий зайти в підтримку України", - зазначив експерт і додав, що до моменту закінчення українського контрнаступу будь-яких реальних кардинальних дій від Китаю навряд чи варто очікувати.

Читайте також: Польща та Україна підписали меморандуми про відновлення та співробітництво з питань постачання оборонної техніки

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: