03.04.2023, 07:49

Попередження Пригожину: ISW про вбивство російського пропагандиста Татарського

Максим Фомин (также известный как Владлен Татарский)

Вбивство відомого провоєнного російського блогера Максима Фоміна (також відомого як Владлен Татарський) у Санкт-Петербурзі може бути попередженням для глави ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина та зростаючої в РФ кількості критиків війни.

Те, що вбивство Татарського сталося саме у петербурзькому барі Street Food Bar #1, що належить Пригожину, не випадково, ]]>вважають ]]>експерти Інституту дослідження війни (ISW), повідомляє Час Пік.

Вбивство російського "військора" може бути попередженням Пригожину, який дедалі частіше ставить під сумнів основні тези Кремля про війну в Україні.

"Фомін був ув'язненим, пов'язаним з Вагнером, який втік із в'язниці на Донеччині на початку російського вторгнення на Донбас у 2014 році...

Вбивство Фоміна в барі Пригожина, ймовірно, є частиною ширшої картини ескалації внутрішніх конфліктів у Росії за участю Пригожина та "Вагнера"...

Вбивство Фоміна могло бути задумане як попередження Пригожину, який все частіше ставив під сумнів основні тези Кремля про війну в Україні і навіть побічно сигналізував про свій інтерес до російського президентства, чи то конкуренції з Путіним чи його наступником. Біографія та поведінка Фоміна мають схожість з Пригожиним, оскільки обидва стали видними ультранаціоналістичними фігурами після того, як були ув'язнені та отримали помилування", - йдеться у звіті ISW.

Аналітики ISW вважають, що таким чином російська влада вирішила наочно показати Пригожину ймовірні наслідки його критики на адресу Путіна та Міноборони.

В ISW припускають, що вбивство Татарського свідчить про те, що толерантність Путіна до так званих "російських військових журналістів" слабшає.

"Путін дав вказівку ФСБ посилити контррозвідувальні заходи та припинити розповсюдження проукраїнської ідеології 28 лютого - наказ, який був використаний для припинення зборів у московських та петербурзьких барах, що належать Пригожину, і цілком можливо, що це гучне вбивство відлякає людей від відвідування подібних заходів. Ця атака також може бути спробою залякати інших міліблогерів, пов'язаних з "Вагнером", - йдеться у звіті ISW.

Зазначається, що сам Пригожин заявив, що "не звинувачуватиме київський режим у загибелі Фоміна та російської ультранаціоналістки Дар'ї Дугіної, припускаючи, що українські агенти насправді не несуть відповідальності".

Нагадаємо, відомий російський пропагандист Владлен Татарський загинув внаслідок вибуху 2 квітня у пітерському кафе "Стріт-бар", де щосуботи збирався пропагандистський клуб "Кібер Z фронт".

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк