15.08.2022, 22:20

"Якщо побачиш мене, плач": У річках Європи через посуху оголилися "голодні камені"

Марина Началова | Всі новини автора

Через сильну посуху в Європі цього літа в руслах річок стало видно так звані "голодні камені", які в колишні століття були провісниками важких часів.

Про це пише нідерландська газета NU, передає Час Пік.

Так, у річці Ельба на одному з таких каменів висічено фразу: "Якщо побачиш мене, плач".

У колишні часи поява "голодних каменів" над водою справді була вагомою причиною для сліз: падіння рівня води означало критичну посуху, а значить - неврожай і голод.

"Голодні камені" також було виявлено на сухих ділянках русла річки Рейн. Повідомляється, що у Нідерландах вода в Рейні впала до рекордно низького рівня.

У Нідерландах іноді можна побачити високі камені в річках навколо старих міст з кількома смугами та датами на них. Вони нагадують про історичні паводки та катастрофічні повені. В інших європейських країнах існує протилежна традиція: затонулі камені, які позначають різко низький рівень води. У Німеччині та її околицях відомо 27, більшість із них у річці Ельбі.

Одні висихають кожні кілька років, інші бачили лише кілька разів. Найстаріша відома згадка про дуже низький рівень води відноситься до 1417 року. Вона була знайдена у річці Шпрее неподалік Берліна. "Голодні камені" широко відомі в Рейні та його притоках, аж до Шаффхаузена у Швейцарії.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк