20.04.2022, 09:12

Відразу кілька країн НАТО оголосили про додаткову військову допомогу Україні

британские ракеты "Бримстоун" / иллюстративное фото

Одразу кілька країн НАТО 19 квітня оголосили про надання Києву нових видів озброєнь для війни з РФ. Нове озброєння має бути доставлено до України вже найближчими днями.

Президент України Володимир Зеленський з початку війни з РФ постійно закликав Захід дати українській армії більше зброї, яка потрібна для протистояння російській агресії. На тлі початку наступу російських військ на Донбасі одразу кілька країн НАТО оголосили про надання Києву нових видів озброєнь, повідомляє Час Пік із посиланням на західні ЗМІ.

Країни НАТО активно допомагали Україні переносними протитанковими ракетами, проте утримувалися від постачання важких видів озброєнь та літаків. Проте після появи свідчень масових убивств в окупованих російськими військами українських містах позиція Заходу почала змінюватися.

США

Президент США Джо Байден заявив, що Штати надішлють в Україну ще більше артилерії.

У вівторок на черговому брифінгу прес-секретар міноборони США Джон Кирбі сказав, що Україна тепер має "більше бойових літаків, ніж було два тижні тому". За його словами, США допомогли союзникам із транспортуванням деяких частин літаків, але не цілих літаків.

Канада

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що Україну відправлять артилерію та боєприпаси.

Великобританія

Україна отримає артилерію та боєприпаси. Інший принципово новий вид озброєнь, які може отримати Україна - британські ракети "Брімстоун" - про можливість їх постачання у вівторок заявив прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон.

Чехія

Уряд Чехії пообіцяв допомогти Україні з ремонтом танків та іншої бронетехніки, що була пошкоджена під час бойових дій.

Фінляндія

Про початок постачання озброєнь Україні повідомило у вівторок міністерство оборони Фінляндії.

Президент Фінляндії Саулі Нійністе заявив, що його країна направить Україні додаткову військову допомогу. Але деталі поки що не розголошують.

Румунія

Румунія передасть Україні партію летальної зброї. Це буде зброя із внутрішніх резервів Міноборони країни, а не озброєння НАТО.

Для постачання зброї владі Румунії довелося внести поправки до законодавства у контексті військового вторгнення РФ до України.

Нідерланди

Глава уряду Нідерландів Марк Рютте провів телефонну розмову із Зеленським та повідомив, що його країна передасть Україні техніку, необхідну для відображення російського наступу. Нідерланди надішлють Україні більш важку техніку, включаючи бронетехніку.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк