26.10.2023, 14:34

Чемпіонат Англії з футболу набирає обертів: боротьба загострюється

Ольга Станішевська | Всі новини автора

 

Цього сезону АПЛ розпочалася упевненим стартом «Манчестер Сіті», i на перший погляд здавалося, що чемпіонської інтриги чекати не варто. Але чемпіонат Англії з футболу вчергове нагадує, що недарма його називають найсильнішою лігою у світі. Уже після 8 турів ситуація суттєво змінилася, а суперники «містян» показали, що не планують так просто здаватися.  

Попри виражене домінування в останні роки, на момент паузи «Сіті» не був лідером за забитими голами (17). П'ять команд показали ефективнішу гру в атаці. Лише за якістю захисту підопічні Гвардіоли лідирували, але розділяючи першість з «Арсеналом», який теж пропустив усього 6 м’ячів у чемпіонаті Англії з футболу. Позиції «містян» похитнули дві поразки — у 7-му та 8-му турах: 1:2 від «Вулвергемптона» та 0:1 від «Арсенала».

Запеклий чемпіонат Англії: турнірна таблиця

Після 8 турів АПЛ таблицю очолили «Тоттенгем» та «Арсенал», які набрали по 20 очок, тоді як «Сіті» з 18 балами опинився на 3-й сходинці. Впритул до нього наблизилися «Ліверпуль», «Астон Вілла» і «Брайтон», які мали 17 та по 16 очок відповідно. Кожна з цих команд явно налаштована виграти чемпіонат Англії, турнірна таблиця якого мала такий вигляд у верхній частині:

  1. Тоттенгем (20 очок, 18 забитих, 8 пропущених)
  2. Арсенал (20, 16–6)
  3. Манчестер Сіті (18, 17–6)
  4. Ліверпуль (17, 18–9)
  5. Астон Вілла (16, 19–12)
  6. Брайтон (16, 21–16)
  7. Вест Гем (14, 15–12)
  8. Ньюкасл (13, 20–9)

У поточному сезоні «Брайтон» знову приваблює глядачів, демонструючи відкритий футбол. Команда грає сама і не заважає суперникам, через що багато забиває, але й чимало пропускає. Цікаво виглядає і «Ньюкасл», який і атакує впевнено, і захист має більш-менш надійний, але йому чогось трішки не вистачає для перемог. Як наслідок, 1 нічия, 3 поразки та 8-а позиція у турнірній таблиці чемпіонату Англії після 8 турів.

Несподівано високо йде «Вест Гем», який минулого сезону боровся за виживання. Але це навряд чи можна назвати сенсацією, оскільки у попередні роки (20/21, 21/22) він теж фінішував у топ-7. Впевнене зростання показує й «Астон Вілла», яка з року в рік покращує позиції в таблиці. І це все свідчить про те, що інтрига, яка зароджується, є справжньою. Команди, які зараз займають найвищі місця, опинилися там зовсім не випадково.

Боротьба за виживання — поки що без загадок

На протилежному кінці таблиці АПЛ інтриги наразі значно менше. Дві команди явно показують, що саме вони будуть боротися за виживання, маючи по 0 перемог і найгіршу різницю голів. Це «Борнмут», який забив 5, пропустив 18 і мав в активі 3 нічиї (решта — поразки), та «Шеффілд», що показав різницю 6–22 і мав 1 очко в активі.

Іншими аутсайдерами виявилися «Брентфорд» (7 очок, 11 забитих, 12 пропущених), «Евертон» (7, 9–12), «Лутон» (4, 6–15) та «Бернлі» (4, 7–20), але вони виглядають не настільки безнадійно. Ці команди хоча б мають в активі перемоги, та й різниця м’ячів у них не настільки жахлива. Тому про розпал боротьби за виживання говорити ще зарано.

 

 

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: