06.05.2024, 23:23

"Росіяни втратили величезну кількість піхоти в районі Очеретине", – військовий експерт

Марина Гончар | Всі новини автора
очеретине

В останні дні в районі Очеретино значно знизилася інтенсивність бойових дій російської армії, росіяни втратили там велику кількість піхоти.

Про це у прямому ефірі заявив воєнний кореспондент Юрій Бутусов, який перебував на лінії фронту, відповідаючи на запитання журналіста, передає Час Пік.

Наступ росіян у районі Очеретине розпочався 11 квітня. Безпосередньо до селища вони зайшли за 10 днів. Саме стільки часу їм знадобилося, щоб подолати відстань близько трьох кілометрів. Ну, а самі бої тривають майже місяць. Противнику справді вдалося закріпитися у селищі, – заявив Юрій Бутусов.

Однак, темпи просування російських військ украй невеликі, – підкреслив журналіст.

"У тому ж Очеретине активні бойові дії продовжуються з жовтня 2023 року, тобто вже десять місяців. Говорити про просування на кілька кілометрів на добу, тут явно не доводиться. Тривалий час росіяни взагалі стояли. Навіть незважаючи на свіжі резерви, багаторазово посилені дії авіації та використання коригувальних авіабомб. І це, безумовно, дозволяє супротивникові просуватися вперед. Проте темпи, повторюся, невисокі – буквально 500-700 метрів на тиждень", – каже Бутусов..

За його словами, свою перевагу в живій силі росіяни в основному використовують, атакуючи на широкому фронті малими групами піхоти одразу за декількома напрямками, сподіваючись намацати таким чином ослаблені ділянки оборони, викликані нестачею людей, проблемами з організацією чи управлінням бою. Проводячи постійні розвідки боєм, росіяни намагаються виявити розриви у наших бойових порядках.

"Але за два дні в районі Очеретине, навпаки, значно знизилася інтенсивність їх бойових дій, росіяни втратили там велику кількість піхоти. Зараз вони взяли паузу, зупинилися і накопичуватимуть резерви. Поки що у них просто закінчилися люди", – сказав Бутусов.

Так, часто можна спостерігати картину, коли росіяни кудись просуваються, наступають. А потім у них "стачуються" одна-дві накопичені бригади, закінчується піхота, після чого вони зупиняються і перегруповуються на якийсь інший напрямок або на сусідню ділянку.

Тому не можна сказати, що цей наступ на Очеретине є реалізацією якихось оперативних цілей, досягнутих у конкретні терміни. Це лише спроба використовувати ті чи інші наші слабкості та проблеми, щоб за допомогою розвідки боєм продавити накопиченими резервами якийсь напрямок.

"Росія вже тривалий час веде активні наступальні дії. Що мене загалом не дивує, адже Україна воює проти однієї з найбільших країн світу, яка має багаторазову перевагу і в живій силі, і в засобах поразки. Яка, до речі, воює проти нас завдяки масованим постачанням снарядів, боєприпасів та дронів з Північної Кореї та Ірану, отримуючи у великому обсязі комплектуючі з Китаю. Згадані мною держави надають Росії значно серйознішу підтримку в плані боєприпасів, ніж допомога, що надається ЗСУ країнами НАТО. Тому, безумовно, у противника за такої переваги є можливість просуватися вперед і атакувати. Щоправда, платить за це Росія дуже дорогу ціну", – підкреслив Юрій Бутусов.

Читайте також: Кількатижневі курси і ти – "член уряду" окупаційних адміністрацій, або Як готують "кадрових спеціалістів" росіяни

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк