06.04.2024, 19:52

Диверсія на артскладах у Сватовому: ДБР розсекретило матеріали про знищення артилерійських складів

ГБР рассекретило материалы об уничтожении артиллерийских складов в Сватово

Державне бюро розслідувань України (ДБР) розсекретило значну кількість матеріалів, що проливають світло на диверсію на артилерійських складах у місті Сватове Луганської області, що сталася 29 жовтня 2015 року.

За вибухами стояли спецназівці Генштабу РФ, які безпосередньо підпорядковувалися президенту РФ Володимиру Путіну. Про це, як ]]>повідомляє ]]>ГБР, розповідається у документальному фільмі "Розсекречено! Сватове: хто знищив українську зброю?", передає Час Пік.

Також було встановлено, що вибухи у Сватовому були частиною масштабнішого плану РФ з ослаблення оборонного потенціалу східного флангу НАТО.

Диверсія у Сватовому стала свідченням того, що Росія вже у 2015 році готувалася до повномасштабної війни проти України. Кремль намагався створити сприятливі умови для подальшої агресії, послаблюючи українську армію.

На основі розсекречених матеріалів розслідування ДБР глядач отримає відповіді на питання:

  • Хто ж саме знищив арсенал української зброї у 2015 році?
  • Як готувалася ця диверсія та хто стоїть за цим злочином?

Слідчі та свідки події розкажуть про неймовірні деталі, які допоможуть зрозуміти, що сталося та як світу протидіяти російському тероризму в майбутньому.

Вибухи на артскладах у Сватовому розслідували з 2015 до 2021 року. Причиною вибухів слідство назвало дії невідомих диверсантів. Судили двох українських командирів реактивних артилерійських батарей. Їм закидають недбале ставлення до військової служби, яке призвело до загибелі трьох людей та заподіяння шкоди на суму понад 15 млн гривень.

У вересні 2023 року Служба безпеки України (СБУ) та ДБР виявили причетність командування та ключових диверсантів російського спецназу до аналогічних вибухів на складах у Врбетиці у Чехії у 2014 році.

Читайте також: "Десять років потому": Як змінився Луганськ за 10 років існування в "руському мирі"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк