01.04.2024, 14:20

Працювала у дитсадку й коригувала ракетно-дронові удари по місту: У Харкові СБУ затримала зрадницю

В Харькове СБУ задержала предательницу

У Харкові СБУ затримала зрадницю, яка працювала у дитячому садку та коригувала ракетно-дронові удари по місту. Їй загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Кіберфахівці СБУ затримали ще одну агентку російської розвідки, яка коригувала ракетно-дронові удари по Харкову. Про це ]]>повідомляє ]]>Служба безпеки України, передає Час Пік.

Зрадницею виявилася працівниця місцевого дитячого садка, яка у вільний від роботи час коригувала ворожі удари по місту, допомагаючи окупантам прицільно бити по пунктах базування Сил оборони у Харкові.

"Для наведення ворожого вогню фігурантка отримувала від окупантів геолокації потенційних цілей, а потім проводила там дорозвідку.

Перебуваючи поблизу об’єкта, вона приховано спостерігала за ним, щоб встановити там орієнтовну кількість особового складу та військової техніки.

Потім отримані відомості агентка месенджером передавала своєму російському куратору у вигляді текстових повідомлень із позначенням координат на Google-картах.

На підставі агентурного "звіту" окупанти готували повітряні атаки на місто із застосуванням ракетного озброєння та дронів-камікадзе типу Shahed", - повідомили в СБУ.

Викрили зрадницю на початковому етапі її розвідувальної діяльності. За даними слідства, жінка була дистанційно завербована російською розвідкою восени 2023 року.

"У поле зору окупантів вона потрапила через свого знайомого з міста Куп’янськ, який під час захоплення райцентру втік до рф та приєднався до ворожих військ", - повідомили в СБУ.

Затримання відбувалося за місцем проживання. Під час обшуків у будинку вилучено мобільний телефон, який вона використовувала для комунікації з окупантами.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Нагадаємо, Харків постійно перебуває під ворожим вогнем. У місті зруйновано майже всю критичну інфраструктуру. За словами мера міста Ігоря Терехова, щоб відбудувати все те, що зруйнувала РФ, потрібно вже понад 10 мільярдів доларів.

"Росія почала бити по місту новими боєприпасами – вони проходять відстань до 90 км. За останній тиждень таких ударів було вже два. Б’ють росіяни і з С-300. Найчастіше, як всі знають, летить з Бєлгородської області.

Зараз у місті – 1,3 млн жителів. Поки що ані ми, ані військові не бачимо приводів для евакуації з Харкова. Місто переживало й складніші часи. Був час, коли із майже 2 млн населення залишалося 300 тисяч", - заявив Терехов.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк