11.03.2024, 14:21

На ТОТ набирає обертів примусове відібрання квартир - правозахисники

На ТОТ набирает обороты принудительный отъем квартир

На тимчасово окупованій території України набирає обертів примусове відібрання квартир. Майно забирають навіть у в'язнів та депортованих осіб.

З 1 березня 2024 року окупаційні адміністрації РФ на захоплених територіях України активно проводять заходи щодо визнання безхазяйним майна громадян України. Про це повідомляє ]]>Східна Правозахисна група]]>, повідомляє Час Пік.

"Алгоритм дій типовий, збирають лояльних окупаційним адміністраціям громадян, викликають окупаційну поліцію і потім складають протокол про визнання квартири чи комерційного приміщення безхазяйним, потім складені документи направляються в окупаційний суд, де виноситься рішення про відібрання майна.

Також окупаційні адміністрації можуть накласти арешт на нерухоме майно та вимагати у власників гроші за зняття арешту", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили правозахисники, на даний момент у кожному місті на окупованій території, за інформацією окупаційних адміністрацій, від 30% "безхазяйної нерухомості". Насправді ці цифри можуть бути набагато більшими.

Нагадаємо, виявляти пустуючі квартири окупантам активно допомагають місцеві "почекуни". Спочатку квартири взламуються, нібито через необхідність проведення аварійно-відновлювальних робіт, а потім потрапляють до "чорного списку".

Наприклад, на окупованій Луганщині так званий "уряд ЛНР" планує узаконити злом пустуючих квартир. Пізніше "віджаті" квартири роздають "понаїхавшим" з РФ та місцевим колаборантам.

Читайте також: На окупованій Луганщині стартувало дострокове голосування на "виборах Путіна": виборцям обіцяють сухпайки за голос

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк