05.02.2024, 14:02

Ситуація на Куп'янському напрямку: Коваленко прокоментував плани РФ захопити Куп'янськ до березня

военный обозреватель прокомментировал планы РФ захватить Купянск до марта

Російські підрозділи прагнуть захопити місто Куп'янськ у Харківській області до березня 2024 року, для чого зібрали на Куп'янському напрямку великі сили. Їм потрібна станція Куп'янськ-Вузлова, яка відігравала ключову роль у російських військових поставках по лінії Валуйки – Куп'янськ – Луганськ.

Як пише видання "Forbes", росіяни зібрали на Куп'янському напрямку близько 500 танків, понад 600 бойових машин та близько 40 тисяч солдатів. Вони хочуть захопити значну частину Харківщини, яку короткочасно зайняли у 2022 році, але потім втратили внаслідок контрнаступу української армії, передає Час Пік.

"Шматочок Харківщини був би подарунком Путіну на день виборів від російської армії в Україні", - пише Forbes.

Олександр Коваленко - український військово-політичний оглядач групи "Інформаційний Спротив", журналіст, також відомий як "Злий одесит", ]]>проаналізував ]]>ситуацію, що склалася.

На його думку, на сьогоднішній день "немає нічого такого, до чого б не були готові СОУ на даній ділянці театру воєнних дій". Він зазначив, що "проблема не стільки у кількості танків та божевільного м'яса у ворога, як у питанні пропорційної їм кількості боєкомплекту".

Як зазначив експерт, російські війська не залишають спроб прорвати оборону ЗСУ на цьому напрямку вже понад півроку.

"Наступ РОВ на Куп'янськ інтенсифікували з кінця травня – початку червня 2023 року. Тобто, як такий наступ ведеться вже як понад півроку, з каталізацією штурмових дій приблизно з листопада. Хоча, загалом, спроби повернути контроль над Куп'янськом РОВ робили з 2022 року, практично одразу після втечі з міста", - написав Коваленко у Telegram.

Коваленко / Telegram

"Основний напрямок удару на сам Куп'янськ, через Сіньківку, де головну роль відіграють 25-а та 138-а ОМСБр, південніше оперує ОМСБр, а вздовж траси Р-07 сили 1 ТА, насамперед 47-а ТД. Саме у зв'язку з цим ГВ "Захід" найнасиченіша танковою компонентою, у ГВ "Захід" танків навіть більше, ніж у найбоєздатнішої та найчисленнішої ГВ "Південь".

Власне, набір, як ви помітили, куди об'ємніший та страшніший, ніж у згаданій статті шановного видання, яка багатьох налякала. То що ж тепер, посипати голову попелом й розмахуючи руками бігати коридорами з криком "Всьо пропало"?

Ні", - пише Коваленко.

Він ще раз зазначив, що російські окупаційні війська ведуть наступ на Куп'янськ вже понад півроку й при цьому відносна чисельність угруповання військ "Захід" за цей період критично не змінювалася. На думку експерта, російські підрозділи наступають "цьим складом вже понад півроку, не нарощуючи показники сил та засобів, а перебуваючи у стані регулярної компенсації втрат".

"Іншими словами, шановне видання не тільки не дало більш-менш достовірної інформації про угруповання противника на плацдармі, але й спромоглося пропустити повз увагу той факт, що СОУ більше півроку стримують переважаючі сили противника по Лімано-Куп'янській осі", - зазначив Коваленко.

За його словами, сьогодні стабільно дуже важка ситуація склалася по всій лінії бойових зіткнень, і зумовлено це зараз "не тактичною чи стратегічною доцільністю, а політичними мотивами".

Російська армія до "виборів Путіна" хоче піднести хоч якісь "перемоги"...

"Після ж захоплення села Крохмальне, у вищого російського керівництва й зовсім спрацював рефлекс, і почалося рясна слиновиділення. Вони вважали, що захоплення маленького, стертого з лиця землі села, на шостий місяць нескінченних штурмів, дозволить їм стрибнути вище голови і ось, лівий берег Оскола вже маячить на горизонті...", - пише Коваленко.

Він зазначив, що захопити Куп'янськ найближчим часом російським окупантам навряд чи вдасться, оскільки "на сьогодні немає нічого такого, до чого не були б готові" Сили оборони України на цій ділянці...

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк