17.04.2023, 18:31

"Був наказ": колишні "вагнерівці" зізналися в звірячих стратах дітей і цивільних у Соледарі та Бахмуті

Марина Гончар | Всі новини автора
вагнер

Ватажок зеків Євген Пригожин особисто давав накази про масові вбивства мирних жителів: дітей, жінок і людей похилого віку під час захоплення територій України.

Подробиці розмови правозахисника організації Gulagu.net з колишніми в'язнями Азаматом Улдаровим та Олексієм Савічевим, яких помилували, бо вони зголосилися піти воювати проти України, передає Час Пік.

"Вагнерівці" зізнались, що проводили "зачистки" житлових будинків на захопленій території України з убивством всіх, у тому числі дітей.

Воєнні злочини в'язнів ПВК "Вагнер" на Донеччині

Під час розмови росіянин Улдаров курить сигарету і каже, що рукою, якою її тримає, він вбивав дітей, тим самим виконував наказ.

"Те, що ми коїли, коли заходили в Соледар і Бахмут… ось це була сцена. Нам дали команду зачистити й знищити усіх", – розповів "вагнерівець".

На запитання, хто давав накази, він уточнив, що Пригожин дав чіткий наказ нікого не брати у полон, не домовлятися, а лише вбивати.

Улдаров зазначив, що не приховує того, що вбивав дітей. Він розповів про ситуацію, коли зайшов у підвал для виконання наказу "нікого не випустити", там було "людей 300 – 400", серед них – близько 40 дітей:

"Я виконав команду і нікого не випустив. Я поклав там усіх зі своєю групою. У мене не було вибору. Я не міг нічого зробити по-іншому. У мене була команда на знищення всіх... Це була 9-поверхівка, підвал, 1 та 2 поверх були забиті, заміновані... Мені дали команду всіх обнулити", – заявив зек.

Історії Олексія Савічева не менш криваві. Він згадує, що у лютому після чергового обміну полоненими між сторонами, групі найманців наказали розстрілювати мирних, коли поїдуть журналісти:

"Мирні жителі виходили. І був наказ: усіх, кому від 15 років і вище - всіх одразу розстрілювати без слів. Було розстріляно 20-24 особи, з них людей 10 – 15-річні та 17-річні підлітки. Є наказ – зачистити будинок. Хто там був – неважливо. Не виконав наказ – тебе обнулюють", – зізнався "вагнерівець".

За його словами, беззбройних людей розстрілювали навіть за татуювання, зокрема за символіку "Азова".

Також Савічев розповів, що командир із позивним "Гільгамеш" наказав у Бахмуті підірвати яму з 50-60 пораненими полоненими та власними бійцями:

"Ні крику, ні стогонів. Але уся туша дихала. У мене був наказ підірвати та підпалити. Я просто побачив своїх, доклав командиру, мені сказали, що це вже не наші. Що приказали, те я і зробив. Це 19-20 січня 2023 року. Я все підірвав і все підпалив. Десь 30 гранат. Мені б швидше виконати наказ і піти погрітися, бо було дуже холодно", – ось так згадував ці події найманець.

І Улдаров, і Савічев неодноразово пояснювали свої дії тим, що просто виконували накази. Водночас Улдаров сказав, що "не хоче війни та кровопролиття", а хоче "покарати всіх", щоб Росія та інші країни "знали правду". Савічев же казав, що перед поверненням із фронту командири попереджали про можливу розправу, якщо хтось вирішить поспілкуватися з журналістами.

Реакція України

Глава Офісу президента Андрій Єрмак прокоментував зізнання "ексвагнерівців" про вбивства українських дітей у Бахмуті та Соледарі.

"Скільки ще таких злочинів? Нація нелюдів та вбивць, біологічне сміття цього світу. Одного зізнання мало. Має бути покарання. Жорстке та справедливе. І воно обов‘язково буде. Ми дізнаємося всі факти злочинів і знайдемо кожного, хто вчиняв їх", - пообіцяв Єрмак, нагадавши, що росіяни викрали тисячі українських дітей.

Читайте також: Президент Бразилії закликав створити аналог G20 для миру в Україні

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк